RMN: vierde kliko Baarn pas in 2020
Plastic, metaal en drankkartons gaan in de oranje kliko.© archief
Omgekeerd inzamelen heet het en het betekent doorgaans een extra - vierde - kliko op de stoep. Dat komt de duurzaamheid ten goede en het is nog goedkoper ook. Alleen ziet de RMN geen mogelijkheid om dat al op korte termijn te regelen in Baarn. Oorzaak: capaciteitsproblemen.
Tot ergernis van de gemeenteraad. Want waarom niet meegelift op het nieuwe systeem dat nu in Soest wordt doorgevoerd? Probleem is, zo moest wethouder Mariska de Koning (CDA) in de raadsvergadering vertellen, dat de RMN het niet aankan. Pas in 2020 is Baarn aan de beurt. De Koning: ,,De RMN heeft maar één projectleider voor zes gemeenten. Als het omgekeerd inzamelen in 2018 al in Baarn wordt ingevoerd, zullen ze extra mensen moeten inhuren.’’ Het Reinigingsbedrijf Midden Nederland is een gezamenlijk bedrijf van zes gemeenten, waaronder Soest en Baarn. Wethouder De Koning beloofde de gemeenteraad de RMN te vragen wat de extra kosten zijn om de gescheiden afvalinzameling versneld in Baarn in te voeren.
Die invoering heeft nogal wat voeten in aarde. Niet bij elke woning is ruimte voor een vierde kliko voor pmd, (plastic, metaal en drankenkartons). Bij hoogbouw bijvoorbeeld, maar ook bij huizen met een relatief klein oppervlak, minder dan 130 vierkante meter, is het lastig. Daarom stelt RMN voor om in die gevallen een systeem van drie kliko’s door te voeren, en daar voortaan het restafval niet meer op te halen. Daarvoor komen in de wijken ondergrondse afvalcontainers waar bewoners zelf hun restafval naar toe moeten brengen.
De gemeenteraad heeft nog veel vragen en wensen over de afvalinzameling. Zo roept het voornemen om het restafval voortaan maar eens in de maand op te halen de vraag op hoe dat dan moet in de zomer. Recente ervaringen in Bunschoten-Spakenburg over stankoverlast en een plaag van vliegen en maden in de kliko’s zijn ook in Baarn bekend. En is een ondergrondse containers op een afstand van maximaal 300 meter van een woning niet wat ver sjouwen met een vuilniszak voor iemand die slecht ter been is?
Aan wethouder De Koning om in overleg met de RMN te bezien of de uitrol van de vierde container al volgend jaar kan. En dat het aanleggen van de ondergrondse containers meer tijd vergt, daarvoor is wel begrip. De gemeenteraad wil dat ze met antwoorden komt voor de besluitvormende vergadering op 27 september.
Niet alleen voor het milieu is het beter om afval aan de bron te scheiden, het scheelt al gauw 60 kilo restafval per persoon per jaar. Ook voor de portemonnee is het beter: Baarn is jaarlijks 189.000 euro goedkoper uit als het huishoudelijk afval gescheiden wordt opgehaald.