Iemand inhuren voor een goed gesprek

Francis Tjaarda (rechts) bezoekt haar vriendin Hetti één keer in de week. © Studio Kastermans/Ben den Ouden

© Studio Kastermans/Ben den Ouden

1 / 2
Simone Stevens
Hilversum

Kousen aantrekken of de keuken schoonmaken: daar zorgt de thuiszorg voor. Maar wie maakt met een hulpbehoevende oudere een wandelingetje of drinkt samen een kopje koffie? Die taak komt gewoonlijk op de mantelzorger neer, maar wat als die er niet is? Dan huur je een vervangende mantelzorger in. Er zijn verschillende bureaus in het Gooi.

Ze zijn al twintig jaar vriendinnen: Francis Tjaarda (63) en de Amsterdamse Hetti (73). Nu zorgt Francis als mantelzorger voor Hetti die dementerende klachten heeft, en nu één jaar woont in zorgvilla Marijke Elisabeth in Hilversum.

De familie van Hetti woont niet in Nederland, dus besloten Francis en vriendin Anne de mantelzorg voor Hetti op zich te nemen. Sinds ze bij villa Marijke Elisabeth woont, komt Francis minstens één keer in de week langs vanuit Amsterdam. Dan drinken ze koffie, gaan de stad in of wandelen een stuk.

,,We proberen het zo aangenaam mogelijk voor haar te maken.” Maar ondanks de frequente bezoekjes van Francis en haar vriendinnen, was Hetti toch vaak ’s middags alleen. ,,Dan belde ze me soms verdrietig op, omdat ze zich opeens herinnerde dat haar man was overleden. Ze had wat afleiding nodig.”

Het VU Alzheimercentrum raadde een bureau aan waar je iemand kunt inhuren die met iemand een kop koffie drinkt en een goed gesprek voert. Professioneel vervangende mantelzorg heet dat. Verschillende bureaus in het Gooi bieden die diensten aan, waaronder welzijnsorganisatie Whistlers Moeder.

Een begeleider vanuit Whistlers Moeder is vaak niet als vervanging van de mantelzorger bedoeld, maar als ondersteuning.

Druk

Relatiemanager Anne-Marie Lieste: ,,Er ligt een ontzettende druk op de kinderen van hulpbehoevende ouderen. Je doet wat je kunt, maar je hebt ook je baan en je gezin, of wilt wel eens een weekje op vakantie. En wie gaat er dan bij moeder langs? Veel mensen zitten in zo’n situatie.”

Whistlers Moeder werkt met een netwerk van persoonlijke begeleiders, ook wel ’buddy’s’ genoemd. Ze worden intern opgeleid en daarna gekoppeld aan een oudere. Het verschil met iemand uit de thuiszorg is dat er bij de vervangende mantelzorg ruimte is voor een vertrouwensband en een vriendschap. ,,We gaan er voor dat de oudere zich echt vertrouwd voelt bij zijn of haar persoonlijk begeleider. Vaak brengen ze veel tijd met elkaar door, dus er moet ook wel een klik zijn.”

De persoonlijk begeleider van Hetti heet Heidi. Mantelzorger Francis Tjaarda schakelde haar in via Whistlers Moeder. Nu komt Heidi drie middagen in de week langs in de zorgvilla. ,,Het is een prettig idee dat ze daar gezelschap heeft en geprikkeld wordt. Je hebt bij mantelzorg toch permanent het gevoel dat je tekort schiet; met Heidi is dat gevoel duidelijk afgenomen.”

Wat voor kosten komen er bij kijken

Vervangende mantelzorg is een dienst die wordt betaald uit het PGB of uit eigen middelen.

Relatiemanager Anne-Marie Lieste van Whistlers Moeder: ,,Het is lastig te zeggen wat vergoed wordt. Het is afhankelijk van iemands indicatie, inkomen en van de regels per gemeente. Daarom kijken we iedere klant individueel naar de financiële situatie en naar wat er mogelijk is.”

Een persoonlijk begeleider of ’buddy’ van Whistlers Moeder kost vanaf €35 per uur.

Lieste: ,,We willen er niet rijk van worden, maar een dienst aanbieden waarvan mensen zeggen: dit hebben we nodig.

De zorg zit er op te wachten en de families worden ontlast. Die win-winsituatie; dát is onze drijfveer.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.