Zwemleraar uit Soest ontkent ontucht ook in beroep

Van onze verslaggever
Amsterdam

„Ik snap niet waar de beschuldigingen vandaan komen.” Dat was steeds het antwoord dat de 31-jarige zwemleraar Jacob V. uit Soest gaf.

V. zei dat maandag tegen de rechters, op de eerste dag van het hoger beroep in de grote ontuchtzaak tegen hem.

Woensdag gaat de zaak tegen V. verder. Dan zullen beelden worden getoond van V. toen hij zweminstructeur was in zwemschool Spaarnwoude in Velsen-Zuid.

Donderdag zullen ouders slachtofferverklaringen voorlezen en hun schadeclaims toelichten.

De man uit Soest moest zich voor het gerechtshof in Amsterdam verantwoorden voor het seksueel betasten van vijftien pupillen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar en een meisje van negen jaar. Dit zou gebeurd zijn tijdens zwemlessen tussen 2012 en februari 2014.

Lees ook: Betaste leerlingen zwemleraar Jacob V. niet opnieuw gehoord

V. ging in beroep tegen de straf die de rechtbank in Haarlem hem eerder oplegde. Die straf omvatte drie jaar gevangenis waarvan een jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod voor de periode van tien jaar.

V. heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar hij wil alsnog via de beroepsprocedure gerechtigheid bewerkstelligen. De zaak is voor hem een principekwestie geworden. Hij ontkent met grote stelligheid dat hij de kinderen heeft betast.

Waarheid

„Wat een raar verhaal. Dat kan helemaal niet. Ze hebben elkaar beïnvloed”, en soortgelijke antwoorden gaf V. op vragen van het hof over de beschuldigingen van de kinderen.

„Dit kind spreekt volgens u niet de waarheid?”, vroeg de voorzitter van het hof hem over het betasten van een van de jongetjes.

V.: „Inderdaad.”

Met enige verbazing vervolgde de voorzitter: „Dus dit kind van zes heeft dit verhaal helemaal verzonnen?” Daarop antwoordde V.: „Ja, dat heeft ie verzonnen. Want ik heb het niet gedaan.”

Drie kinderen kwamen zelfstandig met het verhaal, los van elkaar naar buiten.

„Meester Jacob heeft aan mijn piemel gezeten”, was dat verhaal. De één vertelde het na de zwemles in de auto. De ander op de bank bij de tv. Weer een ander toen hij tegenstribbelde om naar zwemles te gaan.

Lees ook: 'Meerdere slachtoffers uit één gezin bij ontuchtzaak Zwemschool Spaarnwoude'

Onder water

Opmerkelijk was dat veel kinderen voordeden hoe V. aan hun geslachtsdeel had gezeten. Ook verklaarden allen dat het betasten onder water was gebeurd.

Dat zou zijn gebeurd als alle andere kinderen van de groep, of uit de buurt waren, of op hun rug in het water lagen. Niemand die het kon zien.

Lees ook: Claim in de maak bij ontuchtzaak rond leraar Zwemschool Spaarnwoude

De ouders reageerden vaak eerst met de vraag of het niet per ongeluk was gebeurd. Maar de kinderen waren steeds zeer overtuigend. „Nee. Hij deed het expres”, of: „Hij deed het weer.”

Er kwamen meer vergelijkbare signalen, waarna V. op non-actief werd gesteld. Daarna organiseerde de gemeente een infoavond in IJmuiden. Uiteindelijk volgden er 26 aangiftes tegen V.. Elf daarvan achtte de Haarlemse rechtbank niet bewezen.

Lees ook: Grote ontuchtzaak bij Zwemschool Spaarnwoude krijgt opvallende wending

De verdediging verzocht het hof of zedenrechercheurs de kinderen opnieuw zouden kunnen horen. Daar waren echter alle ouders op tegen. Een aantal slachtoffertjes ervaart nog steeds de gevolgen van de ontucht. Anderen willen de zaak niet opnieuw oprakelen.

Rapport

De bij de zaak betrokken kinderrechtenorganisatie Defence for Children, die een rapport heeft uitgebracht, oordeelde dat het opnieuw horen voor de kinderen te belastend zou zijn.

Ook betwijfelde de organisatie de meerwaarde omdat kinderen in deze leeftijdscatagorie een kort geheugen hebben. Het hof nam dat advies over.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.