Vorstin al zes ton in min

De Vorstin.© Archieffoto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Podium de Vorstin moet het spoedig over een andere boeg gooien om in het verleden gemaakte schulden terug te kunnen betalen.

Dat concludeert de Hilversumse cultuurwethouder Wimar Jaeger. ,,De Vorstin heeft een huurachterstand van zes maanden, het gaat ze in de huidige situatie nooit lukken dat bedrag terug te betalen.’’

Het Hilversumse podium krijgt jaarlijks 1,2 miljoen euro uit de belastingpot om de huur van een ton per maand te betalen. Zes maanden is dat niet gebeurd. Vier maanden in de periode dat de ontslagen directeur Leon Zwaans de scepter zwaaide en nog eens twee maanden toen de huidige interim-directie aan de knoppen zat. De Vorstin leed in 2016 81.000 euro verlies door eenmalige reorganisatiekosten van 83 mille.

Vorstin-bestuursvoorzitter Frank du Mosch wijt de huurachterstand aan de ’dure transitieperiode’. En aan ’verkeerde keuzes’ in het verleden. ,,We werken keihard om onze identiteit aan te scherpen, ik denk dat we de achterstand daarna kunnen terugbetalen.’’

Dancemuziek

De nieuwe koers houdt grofweg in dat er verjongd moet worden. ,,Door talentvolle bands en dancemuziek naar de Vorstin te halen, moeten jongeren tussen de vijftien en achttien jaar naar ons toe komen.’’ Bovendien is het podium bezig met hulp van de bank de inventaris over te nemen van de gemeente.

Waar Du Mosch alle vertrouwen heeft in een gezonde financiële situatie van de Vorstin, zijn er bij wethouder Jaeger nog wel zorgen. ,,Ze moeten het nu wel waarmaken. Voor het nieuwe boekjaar wil ik het plan voor een toekomstbestendig podium bespreken met de gemeenteraad.’’ Voorlopig lukt dat niet. De wethouder schrijft de raad dat het de Vorstin nog niet is gelukt gevraagde documenten te leveren.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.