Bewoners Egelshoek verliezen rechtszaak tegen gemeente

Fokke Zaagsma
Hilversum

Een groep van twaalf bewoners van woonwagenkamp Egelshoek in Hilversum is in het ongelijk gesteld in een rechtszaak die de groep had aangespannen tegen de gemeente Hilversum.

De rechter oordeelde dat de bewoners bezwaar hadden gemaakt tegen een informatiebrief van de wethouder en dat kan niet.

De groep woont op Egelshoek, een kamp dat door de gemeente als sinds 2002 wordt opgeknapt. Die renovatie omvat onder meer een bodemsanering.

Van deze groep klagers is de woonwagen nog niet opgeknapt. Zij wonen op een hoek op het terrein waar nog niets is gebeurd. De wethouder is het met deze groep nog niet eens geworden.

Vervallen

De leden van de groep werden begin vorig jaar individueel aangeschreven dat ze zich moesten melden. Ze konden individueel met de wethouder bespreken wat er met hun wagens moest gebeuren. De groep reageerde niet.

Daarop stuurde de gemeente in de maand juli een brief dat alle oude afspraken waren vervallen en dat de bewoners geen aanspraken meer konden doen op plannen uit het verleden.

In de praktijk betekende dit dat ze maximaal 2750 euro kregen om te verhuizen. Dat is veel te weinig, vinden de klagers want andere bewoners kregen veel meer.

Gevolgen

Volgens de advocaten van de bewoners was dit een besluit van de gemeente met grote gevolgen. Zij tekenden bezwaar aan. De gemeente verklaarde al die bezwaren niet ontvankelijk.

Bij de bestuursrechter is het alleen mogelijk om bezwaar te maken tegen een besluit. Volgens de gemeente was dit een briefje van de wethouder en geen officieel besluit van de gemeente Hilversum. Daar was de bestuursrechter het mee eens.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.