Red Stars verliest veel creativiteit en scorend vermogen

Red Stars vorig seizoen in actie tegen Almere Pioneers.© Foto Studio Kastermans

Erik Vos
Soest

Ook dit seizoen is Red Stars weer de enige basketbalvereniging in onze regio die uitkomt op landelijk niveau. Naast de heren, die uitkomen in de eerste divisie A, zijn na een jaartje afwezigheid de dames weer terug. Zij spelen in de tweede divisie C.

Het herenteam streed vorig seizoen lang om de bovenste plaatsen maar het zal een pittige opgave worden om dat te herhalen. Liefst vier spelers stopten of vertrokken en het zijn niet de minsten: met name het verlies van topscorers Martijn Reijersen en Terrence Robinson zal zich doen voelen. Van de gemiddeld 67 punten die het team vorig seizoen per wedstrijd maakte, zijn er 45 ingeleverd en het opvullen van dat gat mag van de nieuwkomers niet direct worden verwacht. Spelverdeler Rinaldo van der Wurf kwam over van Apollo Amsterdam en geldt als een groot talent, maar is met zijn achttien jaar nog wel erg jong om de kar te moeten trekken. De 24-jarige center Jeroen Heijdeman komt van de Basketbal Academie Limburg en zal met zijn 2.06 meter vooral voor meer reboundend vermogen moeten zorgen.

Coach Carlo Rizzone is realistisch in zijn verwachtingen voor het komende seizoen: „Het is voor ons een stap terug door het verlies van ervaring, creativiteit en scorend vermogen. We hebben simpelweg minder kwaliteit dan vorig jaar. We zullen meer gedisciplineerd vanuit het systeem moeten spelen omdat we minder spelers hebben die situaties met hun creativiteit kunnen oplossen”, aldus Rizzone.

Het herenteam van Red Stars speelt zaterdagavond zijn eerste wedstrijd, uit tegen River Trotters in Hardinxveld-Giessendam.

Dames

Vorig seizoen ontbraken de dames van Red Stars op landelijk niveau, terwijl in de jaren daarvoor juist een traject werd uitgezet met jonge speelsters die op hoog niveau ervaring op moesten doen. Zowel de club als de dames zelf hadden dan ook de ambitie om dit seizoen weer ’echt’ mee te doen. Nino Winters en Leroy Robinson, beiden spelers van heren 1, hebben de coaching op zich genomen. Winters is ambitieus, maar tempert de verwachtingen. „Het belangrijkste is dat we Soest weer op de kaart zetten in het damesbasketbal. Als we op dit niveau uitkomen is de club ook aantrekkelijker voor andere speelsters en kunnen we groeien. Het belangrijkste is handhaving.”

De dames openen het seizoen zondag in Utrecht tegen SBU.

Meer nieuws uit Sport Regionaal