Laatste kans voor bewoners woonwagencentrum Egelshoek in Hilversum

De Egelshoek is deels opgeknapt, de gemeente hoopt ook de andere groep bewoners mee te krijgen.© KASTERMANS STUDIO

Valentijn Bartels
Hilversum

De gemeente Hilversum en bewoners van woonwagencentrum Egelshoek gaan opnieuw in gesprek om het eens te worden over vergoedingen aan bewoners voor een renovatie.

Begin dit jaar zette Hilversum een punt achter de renovatie, nadat een deel van de parkbewoners meer geld wilde hebben dan de gemeente wilde betalen. de weigerende groep - één familie - moet daarvoor namelijk een andere standplaats betrekken.

Rechter

De rechter bepaalde onlangs dat er opnieuw gesprekken moeten worden gevoerd, waarbij ’redelijke bedragen voor handelingen’ door de rechter zijn vastgesteld. Wethouder Nicolien van Vroonhoven (wonen en grondzaken) schrijft in een brief aan de raad de komende weken opnieuw te onderhandelen. ,,De rechter heeft in zijn opdracht een aantal uitgangspunten opgenomen over vergoedingen. Het is voor alle partijen volstrekt helder welke bedragen voor welke handelingen dienen.’’ Van Vroonhoven meldt zich aan die bedragen te houden, maar laat ook weten dat juist dat discussiepunt eerder tot een impasse tussen beide partijen leidde. ,,In voorgaande jaren hebben bewoners deze uitgangspunten verworpen.’’

Vergoeding

Die vergoeding bedraagt ’5892 euro verhuiskosten per huishouden, 8000 euro voor bestrating, aanleggen van een schuur op kosten van de gemeente, vrijstelling van huur tot de nieuwe standplaats er is, optioneel 15.000 euro voor een betere woonwagen en 2750 euro verplaatsingsbijdrage voor starters’, aldus een woordvoerder van de gemeente desgevraagd.

Volgens de Hilversumse wethouder kunnen de bewoners en de gemeente nog wel met elkaar door één deur. ,,Wij onderhouden op een normale wijze contact.’’

Gebed zonder einde

Toch lijken de gesprekken een gebed zonder einde te worden. ,,Al jaren is geprobeerd om tot afspraken te komen met deze bewoners’’, aldus Van Vroonhoven. Een deel van het woonwagencentrum is gerenoveerd. Oorspronkelijk zouden 54 woonwagens een nieuwe plek krijgen. Met 39 daarvan is dat ook gebeurd. Hilversum betaalde sinds 2004 een bedrag van 8,7 miljoen euro voor het renovatieproject.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.