’Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum is op goede weg’
Wethouder Marlous Verbeek en een leerling openden vorige maand in de bibliotheek de expositie van het Erfgooiers College over klimaatverandering.© Foto: Bibliotheek HBL
Het Huizer college is tevreden over de ontwikkeling van de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum. De bieb (plus kunstuitleen) krijgt volgend jaar een budgetsubsidie van ruim 930.000 euro.
B en W gaan akkoord met het meerjarenplan 2017-2020 van de bibliotheek en de daarin vastgelegd prestatie-afspraken.
Aan de afspraken voor de voorgaande periode heeft de organisatie - net als de kunstuitleen - volgens het college vrijwel volledig voldaan. Zo is inmiddels 24 procent van de inwoners van Huizen, Laren en Blaricum lid (het landelijk gemiddelde is 22%).
Het fysieke bezoek daalt licht, maar daar staat tegenover dat het aantal digitale bezoeken toeneemt.
De bieb is inmiddels vier uur langer open. Per week is dat nu in totaal 46 uur. ’Ten opzichte van bibliotheken van gemeenten met de omvang van Huizen is dat relatief uitgebreid.’
Samenwerking
’Voor minder kansrijke groepen worden diverse activiteiten, zowel voor jongeren als volwassenen aangeboden’, constateren B en W. ’Vaak in overleg en/of samenwerking met andere organisaties worden deze activiteiten ontwikkeld. In het kader van het armoedebeleid kunnen kinderen uit armoedegezinnen een gratis jeugdpas ontvangen.’
Kunstuitleen
De kunstuitleen voorziet volgens het college nog steeds in een behoefte. Dat beide instellingen in hetzelfde gebouw zitten, ’heeft geleid tot een intensieve samenwerking’.
Ook in het kader van cultuur-educatieve activiteiten voor het onderwijs.
’In de afgelopen periode is het aantal organisaties waarmee de bibliotheek samenwerkt flink toegenomen. Daarmee toont de bibliotheek aan een belangrijke ontmoetingsplaats te zijn voor kunst en cultuur. Maar ook op het terrein van laaggeletterdheid en de WMO vinden er steeds meer activiteiten plaats in de bibliotheek.’
Kortom: ’Voor de budgetsubsidie wordt voor de Huizer inwoners een belangrijke prestatie geleverd’. Ook uit tevredenheidsonderzoeken blijkt een ’prima waardering’.
Huurcontract
Een tastbare vooruitgang is volgens B en W ook het nieuwe contract met Nedstede B.V., eigenaar van het Graaf Wichman-complex, voor de komende vijftien jaar, ’onder aanzienlijk betere financiële voorwaarden’. De huur bedraagt 340.000 euro en wordt betaald vanuit de gemeentelijke subsidie.
Aan één wens kon niet worden tegemoet gekomen: de vestiging van de Historische Kring Huizen in de bibliotheek Huizen an Plein 2000. Daar is herhaaldelijk over gesproken, maar het bestuur wil in het Huizer Museum te blijven.
Gratis jeugdpas
Kijkend naar de toekomst is onder meer het nieuwe collegeprogramma van belang. Daar staat onder meer in dat de jeugd van zes tot en met twaalf jaar een gratis bibliotheekpas (voor jeugdmateriaal) krijgt.
Kinderen uit ’armoedegezinnen’ kunnen overigens nu al een gratis bibliotheekpas krijgen. Andere wens uit het programma is, dat ’belangrijke rol van de bibliotheek als ontmoetingsplaats nog verder wordt ontwikkeld en de maatschappelijke ontwikkelingen volgt’. Ook daarover zijn afspraken gemaakt.
Net als over, bijvoorbeeld: ruim 11.000 actieve leden, 145.000 bezoekers, vijfduizend inlichtingen/vragen en tenminste 250.000 uitleningen per jaar.