Jetty en Els van der Graaf in actie op Dierendag

,,Mijn moeder denkt dat ze daar 12 jaar is en dat zou betekenen, dat de foto in 1950 is gemaakt.”© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Een feestelijke gebeurtenis bij een tafeltennisclub, maar waar en wanneer is deze foto gemaakt?

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Jetty Bierens-van der Graaf herkende zichzelf op het zoekplaatje (nr. 368) van vorige week. Zij staat samen met haar zusjes Els voor het kraampje van het dierenasiel.

Birgit van Wagensveld-Bierens reageerde namens haar moeder. ,,Zij is verbaasd om zichzelf in de krant te zien staan en vindt dit heel leuk. De foto is gemaakt in het centrum van Hilversum. Mijn moeder dacht bij de Kei, maar het lijkt mij bij de kerk.”

Het gaat inderdaad om een collecte op Dierendag. ,,Haar moeder vond het belangrijk dat er ook aan de dieren gedacht werd. Ik weet niet of dit van school uitging of dat dit door haar moeder zelf geregeld was.” Jetty en Els van der Graaf staan voor het kraampje, in het midden van de foto. ,,Beiden met hetzelfde smock-jurkje. Mijn moeder is degene die naar rechts kijkt en haar zusje staat links van haar.” En uit welk jaar dateert de foto? ,,Mijn moeder denkt dat ze daar 12 jaar is en dat zou betekenen, dat de foto in 1950 is gemaakt.”, schrijft Jetty Bierens-van der Graaf.

Mannenkoor

Hannie van Barneveld reageert nog op het zoekplaatje nr. 367, die met die heren en het vaandel. ,,Het is inderdaad een foto van het bestuur van het Christelijk Mannenkoor Zang Veredelt”, meldt zij. ,,Mijn vader is jarenlang lid van dit koor geweest. Op de foto is de toenmalige dirigent, de heer Posthuma (of Posthumus?) te zien als de derde persoon van rechts. Dit koor heeft meegedaan aan verschillende zangconcoursen en heeft daarbij verschillende prijzen gewonnen, waaronder een eerste prijs voor het koor en ook een eerste prijs voor de dirigent. Ik ben nog in het bezit van een foto van het voltallige koor uit die tijd, van ongeveer veertig zangers.”

Van Meegeren

Marcel Poorthuis komt nog even terug op het schilderij van de Larense meestervervalser Han van Meegeren (zoekplaatje 366). ,,Dat schilderij is de De Boerenmaaltijd, 2,5 bij 2 meter, van Han van Meegeren. Hij woonde in de oorlog in Laren: in villa De Wijdte. Deze moderne villa lijkt echter niet die op de foto te zijn: wel is de auto waarschijnlijk van Van Meegeren zelf. Hij had trouwens meerdere villa's in het Gooi, omdat hij enorm verdiende. Het schilderij hing bij Van Meegeren thuis, lijkt op de Emmausgangers, maar zal niet aan de Duitsers verkocht zijn.”

Poorthuis vermoedt dat het huis op de achtergrond illa Erica is een de ’s-Gravelandse in Hilversum. ,,Nu bibliotheek, in de oorlog gevorderd door de Duitsers. Van Meegeren zal hier zijn transacties met de Duitsers hebben verricht. Hij heeft ze fors laten betalen voor vervalsingen, eerder een daad van verzet dan een misdaad lijkt me!”

Dan kijken we weer naar het nieuwe zoekplaatje (onder de knop ’Bekijk fotoserie’). Achter een tafeltennistafel staan drie sporters. Links heren en dames, applaudisserend. Rechts overhandigt een heer een miniatuurpaard (van aardewerk?) aan een andere heer. Zo te zien aan het opgevouwen papier in de linkerhand en de microfoon heeft de laatste net een speech gehouden. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? En bij welke feestelijke gelegenheid?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.