Dassenburcht mogelijk nog obstakel voor theehuis

Een das bij Lage Vuursche.© Archieffoto Caspar Huurdeman

Joost Reijnders
Lage Vuursche

Gedeputeerde Staten van Utrecht besluiten waarschijnlijk dinsdag over de bezwaren die zijn ingediend tegen tegen de ontheffing van de Wet natuurbescherming om de bouw van een theehuis op Overbosch in Lage Vuursche mogelijk te maken.

De bezwaarmakers - waaronder de Dassenwerkgroep Utrecht en het Gooi, verzetten zich tegen de afgegeven ontheffing. Die was nodig omdat in het bos nabij de locatie waar de eigenaar van het landgoed Pijnenburg een theehuis wil bouwen, een dassenburcht zit. Vorige week zijn de bezwaarmakers gehoord bij de provincie, en uiterlijk maandag krijgt de verantwoordelijke gedeputeerde een advies voorgelegd waarop ze haar besluit kan gronden.

Volgens de dassenwerkgroep is de ontheffing (voor een theehuis, dierenbegraafplaats en parkeerterrein op Overbosch) ongegrond gegeven. Volgens de groep zitten er diverse burchten in de directe omgeving van het weiland op de hoek van de Vuurse Steeg en de Embranchementsweg, en foerageren de dassen daar. De ontheffing op de wet Natuurbescherming is mede gebaseerd op de bewering dat er geen alternatieve locatie mogelijk is voor het theehuis. Daar is de groep het niet mee eens.

De gemeenteraad van Baarn bespreekt in december over het bestemmingsplan, maar de vraag is of de bezwaarmakers in beroep gaan. Bij de rechtbank, en eventueel daarna nog bij de Raad van State. Dat zou de plannenmakerij vele manden kunnen vertragen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.