Gooiland en Groest aangepakt

De Emmastraat blijft ongeschonden.© Archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

De discussie leek lang alleen over tweerichtingsverkeer op de Emmastraat te gaan, maar als onderdeel van het plan gaan deze zomer het Gooilandplein en het begin van de Groest op de schop.

Dat meldt wethouder Floris Voorink (verkeer). Dat betekent dat collega wethouders en de burgemeester akkoord gaan met een voorlopige streep door tweerichtingsverkeer op de Emmastraat. Van begin mei tot en met het eind van de zomer wordt er op de centrumlocaties gewerkt.

,,Op de Groest komt asfalt tot aan de uitrit van de Hilvertshof. Bovendien komen er zo’n vijf taxiplaatsen daar en komt er meer groen’’, meldt Voorink. ,,Ook wordt de stoep duidelijker zichtbaar en komt er meer zandgrond, waardoor afwatering van regen beter verloopt dan voorheen.’’

Gooilandplein

Ook het Gooilandplein wordt aangepakt. ,,De verkeerscapaciteit van de rotonde wordt vergroot, vooral met het oog van een toekomstige drukkere HOV-lijn’’, aldus de wethouder. Er komt een zogeheten bypass tussen de Langestraat en de Emmastraat. Die extra verkeersruimte wordt benut voor een vrijliggend fietspad.

In eerdere plannen zou daar ruimte voor meerdere vervoersmiddelen - shared space - komen. Een meerderheid van de raad gaf aan dat niet als veilig te beoordelen. Ook op het Gooilandplein wordt meer groen aangebracht.

Het kruispunt Emmastraat Achterom wordt voorlopig niet aangepakt. ,,De beoogde verbetering van de veiligheid geldt alleen in het geval van tweerichtingsverkeer, dat is niet meer aan de orde. Bovendien werd de aanbesteding een race tegen de klok’’, meldt Voorink.

Subsidie

Op de Emmastraat gebeurt niks. ,,Tweerichtingsverkeer is tijdens de verkiezingen in 2018 pas weer aan de orde.

De komende ingrepen kunnen aansluiten bij toekomstig tweerichtingsverkeer, zegt Voorink. Het werk kost 1,2 miljoen euro. De provincie betaalt 467.000 euro subsidie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.