Jager verdronk op het Wijde Blik

De algemene begraafplaats achter het oude kerkje op de Kortenhoefsedijk.

De algemene begraafplaats achter het oude kerkje op de Kortenhoefsedijk.

Waar en wanneer is de foto op deze ’schietbaan’ gemaakt? Wie herkent de (politie)mannen?

Waar en wanneer is de foto op deze ’schietbaan’ gemaakt? Wie herkent de (politie)mannen?

1 / 2
Eddie de Paepe
Hilversum

Op het zoekplaatje van vorige week (nr. 331) staat de algemene begraafplaats achter het oude kerkje op de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef. Dat meldt Roel Boomkens. ,,Ik kan u helaas niet aan een datum helpen."

Jaap van Liere bevestigt dat de foto is genomen vanuit de toren van de Hervormde kerk in Kortenhoef. ,,De periode waarin deze is genomen moet zijn 1920-1930. De nu oude begraafplaats werd nog maar kort gebruikt.”Omdat het een foto uit de collectie van Jacques Stevens (1908-2007) is, kan die datering evenwel niet correct zijn. De (pers)fotograaf kwam pas in 1937 naar het Gooi.

Jan Schriek, die ’honderd procent zeker’ weet dat om het kerkhof op de Kortenhoefsedijk gaat, komt met een aannemelijkere suggestie. ,,Aan de plek van het graf te zien is dit vermoedelijk de begrafenis van Jan Beijer of Breijer op 4 januari 1949. Hij verdronk tijdens de jacht op het Wijde Blik. Ze hebben toen een week naar hem en/of zijn medejager gezocht. Er was veel belangstelling bij de begrafenis.”

Kegelclub

Op de foto van de kegelclub in sociëteit De Unie in Hilversum (zoekplaatjenr. 330) kwamen nog twee reacties. ,,Wat ontzettend leuk om zomaar een foto van mijn overleden vader in de krant te vinden”, mailt Carien Bölger-Schoenmakers uit Blaricum.

,,Deze kegelclub was een heel vast punt in het leven van mijn vader en velen gedurende het hele leven. Ik kan nog aanvullende namen noemend op de foto. Derde persoon achter de heer Gerrit ter Kuile staat Cees Andre de la Porte (met bril). Vijfde is volgens mij Marinus Bot, oud tandarts. Bovenaan links naast nr. 7: Piet Cleijndert, de zwager van mijn vader.”

Ben ter Haar kwam nog met een aanvulling op zijn eerder mail. ,,Ik verzuimde nog te melden dat de door mij genoemde H.W.G. Ras (sr.) zelf in zijn jonge jaren in Amsterdam hockeyde. Hij verhuisde later naar Hilversum, zijn zoon Henk (H.W.G.) Ras jr. speelde in Hilversum. Deze zoon was in de jaren zestig lange tijd voorzitter van de HMHC.”

Opening

Bij de feestelijke opening van de vier nieuwe velden die aan de HMHC werden geschonken door Oma ter Kuile als uitbreiding van het bestaande complex met drie velden aan de Raaweg werd de gehele hockeyclub Amsterdam uitgenodigd om vriendschappelijke wedstrijden te spelen tegen alle Hilversumse sernioren, junioren en veteranen teams. Bij die gelegenheid heeft vader Ras de z.g. Ras-Amsterdam beker aangeboden, die jaarlijks door het bestuur van Hilversum wordt uitgereikt aan een lid, die zich dat jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de club. De meeste leden weten niet meer waarom die beker deze naam heeft,” aldus Ter Haar.

,,Ik mag niet nalaten te vermelden dat bij het bombardement op Hilversum in het najaar van 1944 het huis van de familie Ras aan de Trompenbergerweg werd getroffen en dat dochter Sijtje bij dat bombardement is omgekomen.”

Dan het nieuwe zoekplaatje. Een politieman richt een geweer in een ruimte die niet oogt als een schietbaan. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Wie herkent een of meer personen?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.