Baarnsche Bos weer op de schop

Archieffoto Studio Kastermans

Jetty Claus
Baarn

De tweede fase van herstel van het Baarnsche Bos is in voorbereiding. De provincie Utrecht heeft onlangs de portemonnee getrokken voor het park op een steenworp afstand van Paleis Soestdijk. Het wordt als ’cultuurhistorische topper van landelijk formaat’ gezien. Eigenaar Staatsbosbeheer betaalt zelf ook een deel van de kosten.

Dit najaar maakt een projectleider diverse modellen voor onder meer de Kleine Kom en De Troon. ,,Je kunt niet zomaar wat doen, omdat het een historisch monument is’’, aldus woordvoerder Rein Berends van Staatsbosbeheer.

Dik tevreden is hij over de eerste renovatiefase met het nieuwe aanzicht van de Grote Kom, de vijver die omzoomd is door een rand van Belgisch hardsteen, waardoor beschoeiing niet afkalft.

Kritiek wuift hij weg, dat de vijver te weinig levendig zou zijn door gebrek aan zwemmende eendjes en poedelende honden. ,,De Grote Kom heeft juist allure gekregen. Voor de eendjes is het even wennen, omdat ze er door de honden worden uitgejaagd. Ook mensen mogen er een duik in nemen. En er zwemmen goudvissen.’’

In het bos klinkt ook gemor van wandelaars met hond. De Baarnse Jacqueline Spangenberg noemt de Grote Kom een ’flop’. Zij roept Staatsbosbeheer op daar lering uit te trekken bij de renovatie van de Kleine Kom, die nu gebruikt wordt als de hondenvijver.

Volgens Spangenberg liepen er vroeger zelfs reetjes bij de Grote Kom. ,,Maar door het hek erom heen is het een crematorium, een dooie bak geworden. Het ziet er prachtig uit als je van strak houdt, maar ik vraag me af waar het voor nodig was. Ik vind het kapitaalvernietiging.’’

Honden zouden vanaf de stenen rand en de trap bij de Grote Kom minder gemakkelijk het water in- en uitgaan. Berends deelt de kritiek niet. ,,Er is zelfs een onderwatertrap aangelegd. Je kunt je hond die kant op dirigeren of naartoe lokken met iets lekkers.’’ Hij ergert zich aan honden die gaten graven in het met gras begroeide talud.

Berends zegt in overleg te zijn met Baarn over de extra aangelegde parkeerplaatsen voor wandelaars, die nu vaak bezet zijn door auto’s van personeel en bezoekers van de kantoren aan de Lt.Gen. van Heutszlaan. Blauwe zone is geen oplossing.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.