Laren dolblij met komst wereldberoemde olifantenparade

Laren

De wereldberoemde Elephant Parade verovert deze zomer Laren met zestig olifantenbeelden.

Na openlucht-exposities in wereldsteden als Amsterdam, Londen en Bangkok viert de Elephant Parade het tienjarig jubileum van 18 juni tot half september in Laren. Langs de route - van de Brink via de Naarderstraat eindigend in de nieuwe, vrij toegankelijke beeldentuin van museum Singer - staan beelden in baby-olifantformaat.

Een publiekstrekker van jewelste voor het dorp. Wereldwijd trokken zeventien olifantenparades al ruim 100 miljoen bezoekers.

,,Elephant Parade benaderde ons, iedereen was meteen enthousiast. Het past bij kunstenaarsdorp Laren en Singer, zo’n vrolijke parade; mooi en exclusief”, zegt Esther Driessen van Singer. ,,Wordt vast de meest gefotografeerde tentoonstelling van het land.”

Speciaal voor de jubileumeditie ontwerpen tien kunstenaars en artiesten nieuwe olifanten, die in en om Singer komen te staan. Driessen: ,,Ik verklap alleen de Larense kinderboekenauteur en -illustratrice Gitte Spee”. Bestaande kunstwerken zijn van de hand van beroemdheden als Tommy Hilfiger, DJ Hardwell en Katy Perry. De olifanten staan verankerd op een sokkel in de openbare ruimte.

Na afloop van de parade wordt eventuele schade opgeknapt en gaan de nieuwe olifanten onder leiding van Veilinghuis Christie’s onder de hamer in het nieuwe Singer-theater. Van de opbrengst gaat zestig procent naar behoud van de Aziatische olifant en een deel naar Singer Laren. Gemiddeld levert een beeld vijf- tot tienduizend euro op. De hoogste opbrengst ooit was 187.000 euro voor één olifant. De eerste parade, een intiatief van de Nederlandse vader en zoon Marc en Mike Spits, was in Rotterdam.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.