Drie elftallen, twee kleedkamers, één veld

AH'78 versloeg Nita dinsdagavond en staat nu alleen aan kop.

AH'78 versloeg Nita dinsdagavond en staat nu alleen aan kop.

Bert Jan van Oel
Huizen

In de derde klasse C ging de aandacht tijdens de eerste seizoenshelft veelal uit naar andere clubs. Loosdrecht, dat met een indrukwekkende zegereeks de eerste periodetitel pakte, en FC Hilversum dat met een 9-0-zege begon, in een dip kwam en aan de hand van trainer Karel Bonsink de weg omhoog weer vond. In de luwte deed ook AH’78 mee in de top en sinds dinsdagavond staat de ploeg van Joeri Volkers alleen bovenaan.

„Nu is het tijd voor de kleinste club van Nederland”, straalde Volkers dinsdagavond, nadat zijn ploeg door de winst op Nita (3-1) drie punten los van de concurrenten de winterstop in was gegaan. „De club bestaat uit drie teams, twee kleedkamers en één veld. Dan denk ik dat we het niet slecht doen.”

Na de degradatie uit de tweede klasse in 2014, stelde AH’78 vorig seizoen teleur met slechts de negende plaats. Een direct gevolg van het feit dat de Huizense vereniging zo klein is, blikte Volkers terug op zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. „Die negende plek was misschien wel beneden onze stand, maar we hadden een heel smalle basis. Als we compleet waren, konden we wedstrijden controleren en dicteren, maar bij een aantal afwezigen kwamen we in de problemen.”

Verschil

Dat is dit seizoen anders. Thomas van Middelkoop keerde terug van Zuidvogels en Terry Boné kwam naar AH. Aanvaller Sebastian Schildt merkte meteen het verschil. „Die jongens zorgen voor een behoorlijke kwaliteitsimpuls. Als we vorig jaar invallers nodig hadden, gingen we er al snel 25 procent op achteruit. Nu is dat anders, worden we door wissels soms juist sterker.”

De 34-jarige Schildt voetbalde in het verleden in de hoofdklasse, bij Huizen en daarna nog een halfjaar bij Almere City. Inmiddels is hij alweer bezig aan zijn negende seizoen bij AH en hij bereikte dinsdag een mijlpaal, want de 3-1 was zijn 125ste doelpunt voor de Huizers. „Ik kwam destijds naar AH voor de sportieve uitdaging. Mijn oud-trainer Bertus van Effrink ging er aan de slag en de club speelde in de vierde klasse, maar had ambities om snel hogerop te komen.”

Niet gehoeven

Dat lukte: AH stoomde op tot de tweede klasse. „Helaas zijn we anderhalf jaar geleden gedegradeerd. Vorig seizoen werd niet wat we ervan hadden verwacht, maar nu willen we weer zo snel mogelijk promoveren naar de tweede klasse. Tot nu toe gaat het goed, de resultaten kloppen. We verloren alleen de eerste wedstrijd, Loosdrecht uit, en dat had niet eens gehoeven. Daarna één gelijkspel tegen Eemboys en verder allemaal overwinningen. Maar ik denk dat we nog beter kunnen. Het niveau van afgelopen zaterdag tegen Amstelveen Heemraad, dat moeten we proberen elke week te halen.”

Trainer Volkers is het volledig met zijn speler eens. „Met dezelfde energie als in die wedstrijd, kunnen we niet verliezen. Maar het gevaar ligt hem in onderschatting. Als wij bulken van zelfvertrouwen en denken: ’dat doen we wel even’, gaat het mis. Dat zag je tegen Nita. We begonnen niet scherp en stonden al na een minuut achter.”

Bliksemafleiders

Bovendien kan AH zich als koploper nu niet meer verschuilen achter bliksemafleiders als Hilversum en Loosdrecht. Volkers: „De lagere ploegen zullen tegen ons de bus voor de zestien parkeren, dat is al een paar keer gebeurd. Teams als NVC en Eemboys spelen niet om te winnen en dan is het nog wel eens lastig om in de kleine ruimtes de juiste beslissing te nemen.”

Nu heeft de selectie van AH’78 eerst een ruime maand de tijd om te genieten van de status van koploper en op te laden voor de hervatting van de competitie, eind januari. ,,Op 5 januari beginnen we met de voorbereiding’’, aldus Volkers. ,,We doen we geen trainingskamp. Half januari gaan we ergens in een stadje op stap, pakken we daar een hotelletje. Om de sfeer nog meer te verhogen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal