‘Ik hoop dat de laatste twee er bij zitten’

Rien Floris
Hilversum

Ze zijn geen ramptoeristen hier bij de ingang van de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Geen sensatiezoekers. Ze brengen een eerbetoon aan de MH17 slachtoffers die ons zijn ontvallen. Mensen die je buurman, je broer, je zus of je collega hadden kunnen zijn. Slachtoffers van een ramp die niet had mogen gebeuren.

De meeste mensen staan niet voor het eerst langs het afzetlint, de fiets tegen een dranghek geparkeerd waarop staat: ‘i.v.m. calamiteit’. De echte calamiteit ligt al negen maanden achter ons.

Vlinder

De plastic bloemen, twee engelenbeeldjes en een ijzeren vlinder hebben het overleefd in het hoekje waar de bloemenzee lag, toen de eerste kisten hier arriveerden. Vanmidddag komen er langzamerhand wat verse bloemen bij, maar niet zo uitbundig als bij het eerste rouwtransport. Voor de tiende maal rijden rouwwagens van Eindhoven naar Hilversum; met dit keer zeven kisten.

Jan de Vries en zijn vrouw Henny uit Hilversum-Zuid zijn hier niet voor het eerst. Jan: ,,We zijn niet alle keren geweest, maar wel vaak. Als eerbetoon aan de mensen die er niet meer zijn. Laten we aan die mensen terugdenken. Bedenk je dat die mensen een jaar geleden er nog waren, vol met plannen. De vakanties uitgestippeld. Maar ze kwamen niet terug.’’

De eerste keer toen de rouwwagens aankwamen, was het zo druk dat ze verderop in de bocht zijn gaan staan. ,,Heel imponerend was dat, dat vergeet je nooit meer. Ik ben alleen niet zo voor dat applaus. Dit moet je met waardigheid beleven. Droefenis uitstralen, vandaag zijn de mensen een beetje te uitgelaten vind ik.

Boek

Jan de Vries (75) is ambtenaar in ruste. Toen hij hoorde dat Willem Witteveen aan boord van de MH17 zat en dat die een week voor het ongeluk een manuscript had afgerond, kocht hij later het boek. ,,Ik heb het net uit, het leest als een trein. Zijn zoon heeft het voorwoord geschreven. Het gaat over de wet als kunstwerk. Witteveen was Eerste Kamerlid voor de PvdA en een briljant rechtsgeleerde. Hij signaleert dat de overheid de burger als een veiligheidsrisico is gaan zien in plaats van er voor te zorgen. En zo is het!’’

Heftig

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum legt een bloemstuk bij de ingang van de kazerne. Voor de negende keer, want Broertjes heeft een keer gemist. ,,Iedere keer is het weer indrukwekkend. De ramp is bijna tien maanden geleden, maar ook nu is het weer heftig.’’

Norbert en Heidy Bundels uit Maartensdijk staan met twee dochters en hun vriendinnetjes langs de route. Ook zij kwamen al vaker. ,,Ja, waarom doe je dat. Uit medeleven. Dit is een ramp die niet nodig was geweest. Dat dit geen gewoon ongeluk was, maakt alles anders’’, zegt Heidy.

Stram

Om 18.18 uur klinkt een ‘geef acht’ en gaan de mannen in uniform bij de kazerne-ingang stram in de houding staan. De gemeenteraadsleden stellen zich op, gesprekken verstommen. Daar komen ze. Politiemotoren, een personenwagen en dan zeven rouwwagens. Zeven kisten gevuld met menselijke resten die in de kazerne gaan worden onderzocht. Zoals iedereen weet zijn er nog steeds twee slachtoffers waar niets van is teruggevonden. ,,Ik hoop dat de laatste twee er ook bij zitten’’, mompelt een vrouw. ,,Dan kan die familie het rouwproces ook ooit afsluiten.” Niemand heeft naar Jan de Vries geluisterd; er klinkt applaus.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.