Winkel Paardenkamp loopt als ’n trein

Maike Huijgen in de nieuwe winkel van De Paardenkamp© foto Studio Kastermans

Jetty Claus
Soest

Als een speer gaat de verkoop van goed bruikbare tweedehands attributen aan ruiters in het nieuwe winkeltje bij Stichting De Paardenkamp. Particulieren doneren de spullen om te verhandelen voor het goede doel, de instandhouding van het populaire nationale paardenrusthuis aan de Birkstraat 96 in Soest.

Ruiters kopen er voor een appel en een ei zadels, leren laarzen, rijkleding of een roze paardendek met blingbling-sterretjes. Ook De Paardenkamp noemt het een lucratief handeltje. Bijna vier mille heeft het bij recente open dagen opgehaald. Alles staat ondanks de succesvolle verkoop alweer bomvol met keurig gerangschikt spul, van hoofdstellen, caps tot plastrons (witte strikjes).

De winkel ruikt nog als nieuw. In een stalgedeelte zijn twee verdiepingen gebouwd en geverfd. Dat sommige ruiters een modieuze smaak hebben, blijkt wel uit de variëteit aan dekjes en dekens in alle kleuren. Voor de jeugdige rijders is een vitrine gemaakt met een paardenuitrusting in paars en roze. Werkneemster Maike Huijgen (30) is de stuwende kracht achter de winkel. Zij doet al acht jaar de verkoop voor het goede doel. Ooit begon zij vanuit een kraam bij de open dagen.

Het prijzen van de artikelen vindt Huijgen wel wat lastig, omdat de spullen toch gekregen zijn. ,,Twee mensen die een winkel in paardenartikelen hadden, hebben me nu geholpen. Je vraagt te weinig, zeiden ze. Ze zijn met de prijzentang aan de slag gegaan.” Huijgen toont een zadel dat nieuw zo een paar duizend euro kost. Er hangt een prijskaartje aan van driehonderd euro. ,,Ik schat dat we gemiddeld een derde van de prijs rekenen. We krijgen zelfs spullen, die nog gloednieuw zijn. Prijskaartjes zitten er nog aan”, zegt Huijgen. Ze toont witte blouses nog in plastic verpakking. ,,Niks wordt weggegooid. De zadels worden schoongemaakt, ingevet en gepoetst. Wat wij niet verkopen, gaat naar iemand die contacten heeft met een paardenman in Bulgarije.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.