Flink genieten voor een klein prijsje op kermis Laren

Vanuit de 66 meter hoge zweefmolen Around the World heb je een geweldig uitzicht over de regio. Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Vanuit de 66 meter hoge zweefmolen Around the World heb je een geweldig uitzicht over de regio. Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Tamar de Vries
Laren

Opa De Boer uit Naarden hield zaterdag met zijn kleinkinderen Boudewijn en Beau een traditie in ere. Als geboren Laarder kwam hij indachtig de woorden ‘….op Laren an!’ van kunstenaar Toon de Jong naar de Larense kermis. Want Laarders die hun geboortedorp hebben verlaten keren als het maar even kan terug voor twee zaken: de St. Jansprocessie en de kort daarop gehouden Larense zomerkermis.

De St. Jansprocessie en de zomerkermis zijn immers diepgeworteld in de Larense traditie. De kermis zelfs zo sterk dat de plaats waar hij wordt gehouden, op Plein 1945, in de volksmond vooral bekend is als het Kermisterrein. Daar is zelfs de enige bushalte in Nederland met de naam ‘Kermisterrein’. Al honderden jaren geleden werd na de kerkwijding, de kerkmis, feest gevierd in het dorp. In Laren op 24 juni, de patroonsdag van St. Jan. Met aansluitend de kermis. Omdat Laren een katholiek dorp is bleef de kermis in stand, in tegenstelling tot veel andere plaatsen waar de kermistraditie dan ook niet zo diep geworteld is. Van heinde en verre kwam en komt men naar Laren om elkaar te ontmoeten en feest te vieren.

Zo ook dit jaar, al kwam de kermis zaterdag wat traag opgang. De officiële opening was vanwege de hittegolf afgelast, maar de drukte op de kermis kwam goed op gang toen even na het gratis oliebollen uitdelen rond de klok van acht door kermiswethouder en loco-burgemeester Tijmen Smit de temperatuur wat begon te zakken. Toen was het goed toeven tussen de vele verrassende kermisattracties.

De komst van die verrassende attracties naar Laren is het werk van de Stichting Larense Kermis onder leiding van kermis-intendant Karel Loeff. Die Stichting werd in 2007 in het leven geroepen toen het wat minder ging. ,,De ritprijzen rezen de pan uit, maar sinds de gemeente de pacht niet meer als melkkoe ziet kunnen we in samenwerking met de kermiswereld een mooie variatie aan attracties binnenhalen, die schappelijke prijzen kunnen rekenen. Zo kost een ritje in de 66 meter hoge zweefmolen Around the World hier vier euro, als die in Amsterdam staat zeven.” Dat konden de tieners Anika en José wel waarderen, want die besloten na een ritje met wat zij  noemden ,,een fantastisch uitzicht” nog een keertje te gaan. En zo kunnen ook de bijzondere attracties voor de kleintjes worden geboekt, die bij de waarzegsters op het pleintje voor de basiliek staan. Daar staat Coen van de Corput met de antieke Karimata, een klein reuzenrad, en de historische Peter Pan Railway uit 1932. ,,Waren er maar meer kermissen zoals hier, want met deze attracties kunnen we door de pachtprijzen elders slechts zes kermissen doen,” zegt Van de Corput. ,,Met ritprijzen van slechts 1,50 euro,” stelt opa De Boer verbaasd vast, terwijl zijn kleinkinderen genieten in de attracties.

Maar ook voor liefhebbers van griezelen, harder en hoger is er van alles te beleven. Zo komen de zusjes Calis wat bleekjes uit het mega-spookhuis Spuk, is ook het Boobytrap Hotel populair en boezemt de Bungee Katapult vooral ontzag in. Daar staat vooral veel publiek te kijken naar de dapperen die zich in de tweepersoons kogel laten lanceren.

En dan zijn er natuurlijk ook de attracties waardoor een kermis een kermis is. Zoals onder andere een schiettent, een Spinning Coaster, een ballengooitent, een suikerspin, zuurstokken een touwtjetrek.

De Larense zomerkermis is er nog tot en met donderdag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.