Chinese topatlete blijft weg bij Arena Games

Meerkampster Nadine Broersen in actie bij het verspringen tijdens de Spelen in Rio. Ze zal in Hilversum op twee onderdelen meedoen.© AFP/ADRIAN DENNIS

Hilversum

Het had zo mooi kunnen zijn. De organisatie van de Klaverblad Arena Games dacht zich dit jaar te kunnen verheugen op de komst van een zilveren-medaillewinnares van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Chinese kogelslingeraarster Wenxiu Zhang zegde echter een paar dagen geleden af wegens visumproblemen.

Wenxiu Zhang behoort al lange tijd tot de absolute wereldtop. Niet alleen veroverde ze de zilveren medaille in Brazilië, daarvoor had ze in 2008 bij de Olympische Spelen in Peking al brons gewonnen. Maar goed, die is er nu toch niet bij en dus zal de aandacht uitgaan naar andere topatleten, en die zijn er genoeg.

De Arena Games, die morgen de twintigste editie beleven, vormen opnieuw de vierde en laatste wedstrijd van het Lotto Baancircuit, dat bestaat uit de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal, de Hollandia-recordwedstrijden, de Gouden Spike en de finale in Hilversum. Voor de organisatoren is het te hopen dat er nog een paar nationale toppers op het laatste moment besluiten om mee te doen aan het eind van een druk olympisch seizoen. In feite is het baanseizoen bijna ten einde en misschien zijn er atleten die nog één keer in actie willen komen.

Los daarvan zullen de Arena Games van een hoog niveau zijn. De atleten die zich hebben inschreven zorgen voor een sterk deelnemersveld, afkomstig uit binnen- en buitenland. Neem bij de heren de Nederlands kampioenen kogelstoten en discuswerpen, Patrick Cronie. En Erik Cadee, die op een haar na kwalificatie voor Rio miste. Beiden gaan op zoek naar de winst bij het kogelstoten. Cadee doet ook mee aan het discuswerpen. Bij de vrouwen zijn ook de beste werpsters van de partij met Nederlands kampioene kogelslingeren Wendy Koolhaas en discuswerpster Corinne Nugter.

Een attractie is ook meerkampster Nadine Broersen, dertiende op de Spelen in Rio. Ze doet mee bij het kogelstoten en verspringen. Uit Kenia komt de snelle 800-meterloper Boaz Kiprugut (pr: 1.59,57) en ook de 400 meter is sterk bezet met Halimah Nakaya (Oeganda), Eglay Nalyanya (Kenia) en Medina Ibrahim (Ethiopië).

Daarnaast komen verschillende atleten van de thuisclub GAC in actie. Pieter Mijnhout (400 meter), David Vonk, Michiel Löschner en Eduard Grob (800 m). En uiteraard Lianne Bruins (kogelstoten en discuswerpen), die zelf ook dele uitmaakt van de organisatie.

Het programma van de Klaverblad Arena Games begint om 12.00 uur. Rond 17.00 uur worden de prijzen voor de beste prestaties van de dag uitgereikt.

Meer nieuws uit Sport Regionaal