Spakenburg grijpt titel topklasse zaterdag

Videostill

Videostill

Robert Berkeley
Volendam

Uitgerekend in zijn eigen dorp maakte Kees Tol zich zaterdagmiddag onsterfelijk bij de achterban van Spakenburg. De Volendamse spits scoorde de winnende treffer in de beslissingswedstrijd om de titel in de topklasse tegen GVVV: 2-1.

Zo werden de Spakenburgse 'blauwen' voor de tweede keer in drie seizoenen kampioen op het hoogste amateurniveau. En dat terwijl de ploeg een jaar geleden nog maar ternauwernood wist te ontsnappen aan degradatie en deze jaargang ook uitermate slecht begon met drie nederlagen.

In het goed gevulde Kras Stadion van Volendam zagen zo'n zesduizend toeschouwers hoe Spakenburg beter uit de startblokken kwam dan GVVV. Na een kwartier resulteerde dat in een verdiende voorsprong: Mark de Loor ronde een schitterende steekpass van Maurice van der Wilt beheerst af.

Na een klein half uur nam de druk van de Veenendaalse ploeg toe. Spakenburg ontsnapte een paar keer aan de gelijkmaker, maar die viel in de 35ste minuut toch. GVVV-aanvoerder Simon Brouwer kopte raak uit een corner.

Daarna ging het lang gelijk op, met kansen over en weer. Het grote verschil: Spakenburg móest nog scorende, wetende dat een gelijkspel na verlenging zou betekenen dat GVVV de titel zou veroveren, op basis van een beter doelsaldo in de reguliere competitie.

Zover kwam het niet, dankzij de Volendamse neven in Spakenburgse dienst. Nick Tol omspeelde zijn tegenstander en had zicht op het GVVV-doel, maar hij zag Kees Tol aan de rechterkant van het penaltygebied helemaal vrij staan. De pass was op maat en de spits kon een kwartier voor tijd de 2-1 scoren.

Daarna volgde nog een spannende slotfase met vooral veel hectiek in blessuretijd. Spakenburg kreeg een strafschop omdat Michael Lanting was neergehaald, maar Nick Tol schoot vanaf elf meter slecht in. Kort daarna schoot Kees Tol nog op de paal. In de allerlaatste seconden kwam de bal in een scrimmage voor het Spakenburgse doel bij Sherwin Grot terecht, maar de GVVV-aanvaller die toch al een uiterst ongelukkige wedstrijd speelde, raakte de bal niet goed. Meteen daarna floot arbiter De Winter af en een groot 'blauw' feest volgde rond de middenstip.

Meer nieuws uit Sport Regionaal