Keurig debat in Muiden in een opbouwende sfeer

muiden

Een toneel ter grootte van een boksring, in elke hoek een stoel en debatleiders en publiek rondom. Het was woensdagavond in De Kazerne in Muiden een fraai decor voor een woordenstrijd tussen vier lijsttrekkers: drie heren en een dame.

En toch hebben PvdA, VVD, CDA en D66 zich niet laten verleiden tot een ordinair gevecht. In navolging van de zaal was de toon in het KNSF-debat gematigd. Vrijwel iedereen wil weer praten met Ferry Holzhaus cs al is het maar om de juridische kosten niet nog meer dan ruim een half miljoen euro op te laten lopen. Verrassend genoeg vinden eigenlijk alle partijen dat er wel wat huizen mogen sneuvelen in de plannen. CDA houdt nog het meest vast aan de afspraak (1475), terwijl de PvdA bereid is tot handjeklap bij 700 tot 800.

Ander onderwerp is de hockey in Muiderberg, waar vooral de provincie het laatste woord lijkt te hebben. Wat kan nou waar, en vooral op welke (korte) termijn? Erik Pieter Vlaanderen kreeg het even aan de stok met een lid van de vereniging die hem verweet voor zichzelf te praten (als hij het Kocherbos niet verder wil opofferen) en niet namens alle VVD-kandidaten. D66 heeft het tweede veld voor de hockey tot inzet van de verkiezingen gemaakt. En verder vindt de partij dat Muiden vooral richting het Gooi moet kijken om uit handen van Diemen (en Amsterdam) te blijven!

De meest redelijke bleek eigenlijk Dirk Jan Methorst van het CDA die zich vooral had voorgenomen vooruit te kijken. Wel bereed de Muider zijn stokpaardje met het visioen van een tunnel voor lokaal verkeer. Hij heeft het nog niet uit zijn hoofd gezet. Grappig in dat verband was de komst van staatssecretaris Henk Bleker die als een 'deus ex machina' tijdens het debat opdook. Hij krijgt de boodschap mee om vooral aan Muiden te denken als het gaat om overlast bij allerlei infrastructurele projecten.

Ten slotte mochten de drie heren en de dame de liefde tot elkaar verklaren. Dat deed alleen Hylkema voluit toen hij Erik Pieter Vlaanderen het hof maakte. Voor de anderen maakte het allemaal minder uit. ,,Een coalitie met de kiezer'', zei Vlaanderen een beetje pathetisch. De sfeer van de avond was er ook niet naar om iemand op voorhand uit te sluiten. De 7-6 van afgelopen vierenhalf jaar was woensdagavond bijna voortdurend 13-0.

Vanavond (18/11) is er weer een debat: in De Rijver in Muiderberg, aanvang 20.00 uur

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.