Politiek Hilversum kraakt bootjesplan

Boten kunnen al aanmeren in de Oude Haven.© foto Jan Rook

Stefan van Hees
Hilversum

Aanvankelijk sprak men over een sympathiek initiatief, maar al snel volgde er kritiek. En nu is het maar de vraag of het ruim twee jaar terug gelanceerde bootjesplan in de Oude Haven er ooit komt.

Woensdagavond bleek tijdens de Hilversumse raadscommissie Ruimte dat de eerste fase (de bouw van twee aanlegsteigers) van het plan van het dit keer afwezige D66-raadslid Anne de Jong meer twijfelaars en tegenstanders telt dan enthousiastelingen. Eigenlijk zijn alleen D66 en coalitiepartner VVD positief. Zij zien geen grote verstoring van de natuurwaarden door de komst van een paar bootjes.

Tegenstanders denken daar heel anders over. Onder de indruk van de vijf inwoners die woensdagavond hun ongenoegen uitten en de zeven zienswijzen (door in totaal bijna honderd omwonenden ondertekend) kraakten zij de procedure. Inwoners zouden na onder andere de McDonald’s- en Emmastraatkwestie ’opnieuw’ nauwelijks zijn betrokken en gehoord. Bovendien is er al een aanlegsteiger en daar maakt niemand gebruik van, stelden verschillende fractievertegenwoordigers. ’Wat is dan het nut van twee nieuwe aanlegsteigers van 90.000 euro, waarvan 35 mille door de gemeente?’, was de vraag die volgde.

Ook is het maar de vraag of mensen in een ’door het college van burgemeester en wethouders dood verklaarde aanloopstraat’ richting centrum, zoals Durk Heidbuurt van de PvdA verwoordde, willen aanmeren. En Michiel Eerenberg namens Hilversum1. ,,Je gaat op het water naar een open plek waar ook andere sloepen zijn en dan kijk je wie de langste heeft.”

Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie vroeg zich af wat de meerwaarde is van fase 1 als de veel duurdere vervolgfasen uitblijven. Wethouder Floris Voorink, die het dossier heeft overgenomen van burgemeester Pieter Broertjes, kon die vraag niet beantwoorden. Wel zuchtte hij dat de procedure binnen dit raadsvoorstel (dus niet vanuit het college) zorgvuldig is verlopen.

Er is, aldus Voorink, wel degelijk behoefte aan twee steigers waar mensen in tegenstelling tot de huidige steiger ’permanent’ hun vaartuig kunnen aanmeren. ,,Wij proberen al drie jaar iets aan dit ’saaie’ dorp te doen. Ik verwacht niet dat met dit plan van alles gebeurt, maar het is wel één van die duizend dingen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.