Herrie en troep in Bilderdijkpark

Foto HDC Media

Foto HDC Media

Patrick van den Hurk
bussum

Het Bussumse Bilderdijkpark is deze week bezongen als een van de mooiste plekken in de regio. Een conclusie die velen van harte delen, maar zoals zo vaak heeft de idylle een schaduwkant. Bij het prieeltje ligt troep. Omwonenden hebben last van herrie en belden ons daarover.

Het park is al langere tijd een favoriete hang-out voor jonge mensen. Kleine kinderen ravotten graag tussen de begroeiing. Tijdens het schooljaar verpozen leerlingen van middelbare scholen zich hier. En in de zomermaanden gebeurt dat ook in de avonduren. Vooral tijdens de weekends.

In 2008 maakte De Gooi- en Eemlander melding van een incident waarbij 'zich indrinkende hangjongeren; de vlaggenmast bij het monument hadden vernield. In het park worden jaarlijks de oorlogsveteranen geëerd.

Vooral bewoners van het Herman Gorterhof hebben klachten. Een vrouw stoort zich aan kleine kinderen die pal achter haar tuin in de bosschages spelen. Zij heeft de politie er verschillende malen over verteld. Agenten nemen geregeld een kijkje.

Een andere omwonende, van wie de tuin grenst aan het park, noemt 'buitensporige herrie' van jongeren een bron van irritatie. ,,Ze komen hier in de weekends om in te drinken. Er is muziek. Er wordt geblowd. Het loopt de spuigaten uit.''

De betrokkene heeft eenmaal de aanwezige mensen aangesproken. ,,Ze scholden mij uit. Dat doe ik dus niet meer.''

Op de tegels zijn de resten te zien van een kampvuur. Er liggen tientallen prullen. De aanwezigheid van zilverpapier kan duiden op eters van snoep en chocolade, of druggebruik. Een bewoonsters zegt geregeld transacties waar te nemen die volgens haar op drughandel wijzen. Zeker tien limonadeflessen drijven tussen de lisdoddes en waterlelies.

Daar aanwezige jongeren ervaren hun aanwezigheid niet als storend. Sommigen komen er om 's middags 'te chillen', vertellen ze. Drie jongens en twee meisjes rookten gisteravond in alle rust een sigaret. ,,Het park is ook voor jonge mensen, vinden wij. Wij lachen weleens ja, maar is dat erg? De politie bekeurt indrinkers, dat mag niet. Wij vinden het ook niet goed dat die rommel er ligt.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.