'Syrië-meisje' anderhalve week verhoord op geheime plek

Henk Runhaar
Hilversum

Het vijftienjarige moslimmeisje uit Hilversum dat op weg was naar Syrië en door de politie werd onderschept op de luchthaven van Düsseldorf, is anderhalve week door de Hilversumse recherche verhoord. Dat gebeurde op een geheim adres, waar ze gedwongen verbleef. Ze mocht pas woensdag naar huis.

De Hilversumse werd zaterdag 21 juni door haar ouders als vermist opgegeven, nadat ze haar afscheidsbriefje hadden gevonden. Daarin deelde ze mee dat ze onderweg was naar Syrië. Ze wilde er gaan trouwen en ’als goede moslima’ meestrijden.

De politie houdt er serieus rekening mee dat de Hilversumse niet uit vrije wil op reis ging.

Dwang

Woordvoerder Thomas Aling: ,,Dit is niet de setting van vriendinnen die samen weglopen om bij een vriendje in Amsterdam te zijn. Je koopt niet zomaar een ticket via Vliegwinkel.nl om in je eentje op reis te gaan’’.

De recherche onderzoekt of er in het geval van het Hilversumse meisje sprake is van hulp van anderen of zelfs van dwang. De Volkskrant meldde donderdag dat Hilversumse Moezdalifa deel uitmaakte van een groep meisjes die allemaal naar Syrië wilden. De politie kan daar niets over zeggen, meldt Aling.

Noorderzon

De Syrië-ganger werd voor haar eigen veiligheid ondergebracht op een plek waar ze niet vandaan kon. Aling: ,,Als ze in haar eigen vertrouwde situatie terug zou keren, zou ze ook maar zo weer kunnen verdwijnen. Ze was al een keer met de noorderzon vertrokken. Haar paspoort innemen is in dit geval echt niet genoeg. Er zijn andere manieren om weg te komen’’.

De politie was ook bang voor beïnvloeding van het meisje. ,,Eenmaal thuis zouden haar contacten haar onder druk kunnen zetten om dingen niet of anders te vertellen. Dat wilden we voorkomen.’’

Getuige

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland is nauw bij de zaak betrokken. Via deze instantie kreeg het Hilversumse meisje een advocaat toegewezen om haar te bij te staan in haar rol als getuige.

Ze is geen verdachte, benadrukt de politie. Het inschakelen van de advocaat zegt volgens woordvoerder Aling niets over het verloop van de verhoren. Het onderzoek is nog in volle gang. Onduidelijk is of sprake is van strafbare feiten.

Het meisje keert niet terug op de Gooise Praktijkschool in Hilversum. ’Bevoegde instanties’ zorgen ervoor dat ze elders onderwijs volgt en ’de hulp en begeleiding krijgt die in deze specifieke situatie belangrijk zijn’, meldt de schoolleiding.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.