Paardenkracht waar tractoren niet kunnen komen [video]

De trekpaarden van Van Wiefferen moesten flink aan de bak. Foto: Studio Kastermans© STUDIO KASTERMANS / ALEXANDER MA

Huizen

Terwijl de damp van hun gespierde lichamen opstijgt, zwoegen de Ardenner trekpaarden Mik en Napoleon in het bosperceel naast tennisvereniging De Kuil in Huizen. Het natuurgebied aan de Crailoseweg werd dinsdag uitgedund om de natuur de kans te bieden zich beter te ontwikkelen.

Het omzagen en het afvoeren van de loodzware bomen gebeurde onder verantwoordelijkheid van Eddy van Wiefferen van het Huizer bedrijf De Boomsleper. Hij zette daarvoor zijn Belgische trekpaarden in. „Dit gebied is moeilijk begaanbaar. Je kunt er met tractoren maar moeilijk bij. En als dat al lukt, dan moet je eerst de weg vrijmaken, waardoor je de natuur onnodig veel schade toebrengt. Dit is dus een natuurvriendelijke manier om de bomen af te voeren”, aldus Van Wiefferen.

De trekpaarden moesten flink aan de bak. In totaal werd zo’n 30 kubieke meter vast hout afgevoerd. „Voornamelijk eikenbomen en ook een paar berken.” Jarenlang was Van Wiefferen actief in de dressuur en springsport. Tijdens een vakantie in de Ardennen viel zijn oog op het Ardenner trekpaard. Na de aankoop van Mik ging hij direct op zoek naar een tweede Ardenner. In 2008 kocht hij Napoleon in Zuid-Frankrijk. Sindsdien is hij verknocht aan de bosbouw, wat hij combineert met zijn werk als aannemer. „Een prima combinatie”, aldus de Huizer ondernemer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.