Cijfertjes zeggen alles over coalitie Bussum

Alexander Poort
Bussum

Soms is het werk van een informateur heel eenvoudig. René Wallenburg - de informateur in Bussum - presenteert dinsdag de resultaten van de gesprekken die hij heeft gevoerd met alle politieke partijen. Ook geeft hij dan aan hoe het in zijn ogen verder moet. Maar zowel de gesprekken als de aanbevelingen had hij zich kunnen besparen. Al tijdens zijn aanstelling had Wallenburg alleen maar even naar de cijfertjes hoeven kijken.

De verkiezingsuitslag in Bussum maakt namelijk al veel duidelijk: vijf zetels voor de VVD en Hart voor Bussum (HvB), vier zetels voor D66, drie voor de Partij van de Arbeid en twee voor GroenLinks, CDA en de Gooise Ouderen Partij (GOP). Op een totaal van 23 raadsleden, is een meerderheid van twaalf zetels genoeg voor een coalitie.

De VVD heeft al in een (zeer) vroeg stadium gezegd geen heil te zien in samenwerking met HvB vanwege ’te grote programmatische verschillen’. Dus een van die twee partijen staat buitenspel.

Klap

De derde ’grote’ speler is D66 met vier zetels. Deze partij is de klap van het vertrek van de beoogd lijsttrekker en een aantal gelijkgestemden naar HvB echter nog niet te boven. ,,In de politiek moeten de onderlinge verhoudingen goed zijn’’, zo gaf D66 al tijdens de installatie van de informateur aan.

,,We hebben een broos evenwicht, dat we niet willen inbrengen in het college. Wij stappen niet in een college met HvB.’’ Dat ’broze evenwicht’ was ook al eerder duidelijk toen ditzelfde D66 wegliep bij de eerdere onderhandelingen met onder meer de VVD. Daarmee heeft D66 zichzelf aardig buitenspel gezet.

Beschikbaar

Dat betekent dat al negen van de benodigde twaalf zetels niet meer beschikbaar zijn.

Hieruit kun je dus de conclusie trekken dat de PvdA terug zal keren in het college. De drie zetels van die partij zijn nodig voor welke meerderheid dan ook. Dan staat de teller op acht en zijn er nog minimaal twee ’kleintjes’ nodig om een meerderheid te vormen. De GOP heeft ten tijde van het opstappen van D66 uit de eerste onderhandelingen al aangegeven niet ’alleen’ met de bestaande coalitie verder te willen gaan. Blijft over het CDA.

Frustratie

Uit frustratie over het handelen van D66 hebben de christendemocraten in een vroeg stadium al de onderhandelingstafel verlaten. De kans dat zij toch weer meedoen als die partij niet meer aanzit, is aanzienlijk. Dan is er dus een nipte meerderheid te vormen, bestaande uit PvdA, GroenLinks en CDA (samen goed voor zeven zetels) met een van de ’grote twee’.

Gezien de onderlinge verhoudingen lijkt een ’nieuw’ college met VVD, PvdA, GroenLinks en het CDA het meest voor de hand liggend. Dit eventueel met gedoogsteun van de GOP om zo toch naar een wat breder gedragen collegeakkoord te komen. Een kwestie van tellen dus, in plaats van praten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.