Stevige kritiek op geheimhouding Hertog

Hertog: oproep aan raad én college.

Hertog: oproep aan raad én college.

Eddie de Paepe
Huizen

Oppositiepartijen VVD, PvdA en Leefbaar Huizen hebben forse kritiek op het functioneren van burgemeester Fons Hertog. Hij zou de raad ten onrechte geheimhouding hebben opgelegd om ’zijn’ wethouder, D66’er Marlous Verbeek, te beschermen.

De vlam sloeg donderdagavond, tijdens de raadsvergadering, in de pan. Hertog kwam met een reactie op kritische vragen, die Carel Bikkers vorige maand had gesteld. De VVD-voorman wilde van de burgemeester weten wat hij vond van uitspraken van Verbeek over het winkelcentrum-plan. Hertog vroeg om respijt en nam een ’dure advocaat’ (aldus D66-fractievoorzitter Paul Lekkerkerker) in de arm om de zaak uit te zoeken. De burgemeester liet vervolgens de uitkomsten van dit onderzoek als geheim punt op de raadsagenda zetten.

Zere been

Dat was tegen het zere been van de voltallige oppositie. ,,Ik heb nog nooit meegemaakt, dat er een geheim antwoord komt op openbare vragen’’, aldus een verontwaardigde Bikkers. ,,Onbegrijpelijk. De VVD heeft geen enkele behoefte aan een geheime vergadering. Daar doen we niet aan mee. De bitterballen kunnen vanavond vroeg in het vet.’’

Fractievoorzitter Nol van der Helm van Leefbaar Huizen ’worstelde’ met de opgelegde geheimhouding. ,,Is dat in het belang van de gemeente of alleen ter bescherming van de wethouder? Onze mond wordt gesnoerd." Ook de PvdA had geen enkel begrip voor de geheimhouding.

Plan B

Burgemeester Hertog had intussen plan B uit de kast gehaald. Hij stelde voor om het agendapunt over te hevelen naar de hamerstukken. Dankzij de steun van de collegepartijen gebeurde dit ook. Ondanks protesten van de oppositie, die zwaarwegende bezwaren uitte. Op de eerste plaats kon er nu niet meer over de kwestie gediscussieerd worden. Ten tweede handhaafde Hertog de geheimhouding op het juridisch advies.

De burgemeester maakte wél zijn eigen notitie openbaar. Daarin concludeert hij dat wethouder Marlous Verbeek de (in december 2013) opgelegde geheimhouding voor het hoofdwinkelcentrum niet heeft geschonden. ,,Ik heb niet kunnen vaststellen dat de belangen van de gemeente zijn geschonden.’’

Scheve schaats

Hertog weigerde verder het verzoek van de PvdA te honoreren. Die partij had voorgesteld op te houden met alle geheimzinnigheid rond het bouwplan.

De burgemeester deed een opvallende oproep aan het ’gehele gemeentebestuur, dus raad en college’ om zich ’in het openbaar te onthouden van uitspraken over het project Hoofdwinkelcentrum’.

Voor VVD-fractievoorzitter Carel Bikkers is de conclusie helder: ’De wethouder heeft dus tóch een scheve schaats gereden’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.