Naarden legt beslag op Vestingwerken

Alexander Poort
Naarden

Het lijkt wat drastisch, beslag leggen op de Vesting om weer met het Rijk om tafel te komen. Toch is dit precies wat de gemeente Naarden tussen Kerstmis en Oud en Nieuw heeft gedaan.

De gemeente Gooise Meren - waar Naarden in is opgegaan - en de Staat der Nederlanden troffen elkaar daarom woensdag voor de rechter in een kort geding. Hier eiste de staat dat het beslag wordt opgeheven, zodat de Vestingwerken op 15 januari over kunnen gaan naar de Nationale Monumenten organisatie. En dat is nu precies wat Naarden wil voorkomen. De uitspraak in deze zaak wordt dan ook in de loop van volgende week verwacht.

De beslaglegging is een noodmaatregel die de gemeente Naarden meende te moeten nemen in het ’gevecht’ om de Vesting. Minister Blok wil een aantal monumenten afstoten en deze onderbrengen in een nieuwe organisatie, de Nationale Monumenten organisatie (NMo). Naarden - nu dus Gooise Meren - twijfelt of er binnen deze nieuwe organisatie voldoende deskundigheid aanwezig is om de Vesting goed te kunnen onderhouden. Zij pleit er daarom bij de minister al maanden voor om de Vesting onder te brengen in de nieuw opgerichte stichting Goois Erfgoed. Deze stichting zou zich vervolgens weer aan kunnen sluiten bij de NMo. Voordeel hiervan is dat er dan meer zeggenschap over het onderhoud van de Vesting bij de stichting Gooise Erfgoed ligt.

De minister en vooral de NMo voelen weinig voor een dergelijke constructie. De Vesting moet een van de kroonjuwelen van de NMo zijn. Bovendien hangt er ook een zak geld aan. Wanneer de Vesting buiten de verkoop wordt gehouden, betekent dit een aanslag op het budget van de NMo.

Het conservatoire beslag dat de gemeente nu op de Vesting heeft gelegd zorgt ervoor dat de Vesting nu niet verkocht kan worden aan de NMo. Doel is om weer met het Rijk om tafel te komen, zodat de gemeente Gooise Meren het recht op eerste koop van de Vestingwerken krijgt, met het bijbehorende geld voor het onderhoud. Wethouder Miriam van Meerten had tot het laatste moment nog altijd het idee dat het in der minne geregeld zou kunnen worden. Toen dat niet het geval bleek is besloten tot het beslag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.