’...meer dan vijftig tinten groen’

Herman Tjepkema, ’Anne Sophie’, olieverf op linnen.

Els Blom

We hebben nog maar pas geleden de tentoonstelling ’Wie is er bang voor blauw’ van de Stichting Kunst in Laren bezocht of we zien ons al weer in Kasteel Groeneveld voor de expositie ’...meer dan vijftig tinten groen’.

Sinds het verschijnen van de erotische thriller ’Vijftig tinten grijs’ wordt kleur als thema gebruikt voor de meest uiteenlopende evenementen. Met kleur kan alles en door de associatie met ’Vijftig tinten grijs’ krijgt de desbetreffende activiteit iets eigentijds en vrolijk-schalks, een effect dat dankbaar wordt meegepakt.

Met groen kan veel, zo bewijst de expositie van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Sterker nog, er is bijna geen schilderij, beeldhouwwerk, foto of ander kunstwerk in de Eemnesser vleugel van het Baarnse kasteel dat niet op een of andere manier terug te voeren is tot het thema ’groen’. Bijna, want ook al doen we nog zo ons best, in de beelden van brons en gips van Gemma Vermeulen kunnen we weinig groens ontdekken. En zo zijn er nog een paar voorbeelden.

Aan de andere kant duikt het groen juist op plekken op waar dat niet meteen verwacht wordt. Zoals op de armen en hals van een jong meisje, dat daardoor dat ongeschondene van een kinderhuid krijgt.

Kijkend naar de kunstwerken valt bovendien op dat groen uitnodigt tot humor. Met ’groen’ wordt het al gauw ’natuur’, een waardevrij en onschuldig element dat prima kan worden ingezet voor een humoristisch effect. Zo draagt het meisje op de foto ’Ottavia’ van Elizabeth Koning een ’kroontje’ van berenklauw, aan de zijkanten van haar hoofd gelijkvormige kroontjes maar dan van haar eigen haar. De bladeren van de plant vallen als een koninklijke mantel om haar schouders. Het portret heeft iets teders. Zelfs het meest grove onkruid wordt een sieraad op het hoofd van dit ranke wezen met dat geinige hoofddeksel.

Elisabeth van Woerkom schilderde een stilleven van bloemen die slap over de rand van een vaas hangen. De bloemen hebben nog steeds hun frisse en heldere kleur en zijn in die zin, zij het ondersteboven, ook prettig om naar te kijken. ’Symbool voor kleurrijk ten onder’, luidt de grappige titel van dit optimistische schilderij.

Tegen het einde van de expositie hangt het schilderij ’Poort naar de binnentuin van kasteel Groeneveld’ van Margreet Brouwer. Wie de link met het kasteel ontgaan was, zal bij dit schilderij ongetwijfeld een ’ach, ja!’ ontvallen.

Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum, ...”meer dan vijftig tinten groen”, Kasteel Groeneveld, Baarn. T/m 16 oktober 2016.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.