Laurien Leurink nu wel klaar voor top

Bert-Jan van Oelb.van.oel@hollandmediacombinatie.nl
Laren

Bij de herstart van de hockeycompetitie in de hoofdklasse van aanstaande zondag is de blik van Laurien Leurink uiteraard naar voren gericht.

Maar de 21-jarige Utrechtse, die medio 2015 van Kampong naar Laren overstapte, heeft een tumultueus half jaar achter zich liggen. Een periode die niet genegeerd kan worden, want er is nogal wat veranderd in het leven van de studente psychologie. De transfer naar Laren na een ’leven lang’ Kampong, de snel daaropvolgende selectie voor Oranje, met de daaraan verbonden trips naar Brazilië, Argentinië, Singapore en (met Laren) Lapland, dat doet wat met een mens. „Ik heb de laatste tijd in ieder geval een heleboel van de wereld gezien, zeker als je dan ook nog meeneemt dat ik voor mezelf op vakantie ben geweest naar Zanzibar.”

Het leven van Laurien Leurink is sinds haar vertrek bij Kampong geheel in het teken van hockey komen te staan. Natuurlijk doorliep ze ook de nationale jeugdploegen, ze was als talent altijd al in beeld. Zodanig zelfs, dat ze in 2013 als achttienjarige al werd gekozen in de voorselectie van Oranje, dat op dat moment toewerkte naar het WK in Den Haag. Leurink was verguld, maar besloot de uitnodiging van de toenmalige damescoach Max Caldas af te slaan.

„Ik was er gewoon nog niet klaar voor”, zegt ze nu. „Ik vond nog zo veel andere dingen leuk, náást het hockey, zoals m’n studie, mijn vriendinnen, noem het maar. Ik was mentaal nog niet rijp om mezelf honderd procent op hockey te richten. Ik heb er ook geen spijt van, het is de juiste beslissing geweest. Nu ben ik door Alyson Annan weer geselecteerd voor Oranje en heb ik het gevoel dat ik het aankan. Ik heb er goed over nagedacht en er ook met mijn ouders over gesproken. Ik sta er nu anders in, ik ben gemotiveerd.”

Serieuzer geworden

Misschien ook wel door haar transfer naar Laren, waar meer een tophockeycultuur heerst binnen de selectie dan bij Kampong. „Dat is wel waar. Bij Kampong was het altijd heel gezellig, speelde ik met vriendinnen. Laren heeft een aantal internationals, heeft ook een hogere doelstelling dan Kampong. Daar ga je dan in mee, ik ben serieuzer geworden in mijn sport. Maar ik had niet gedacht dat het allemaal zo snel zou gaan.”

De middenveldster/aanvalster van Laren heeft inmiddels zicht op deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro. Natuurlijk, er moeten nog speelsters afvallen uit de grote trainingsgroep van Oranje, maar wie er nu bijzit, is in elk geval kandidaat. „Ik probeer me daar eigenlijk niet zo veel mee bezig te houden”, zegt Leurink. „Ik wil uitgaan van mijn eigen kracht. Als ik erbij ga nadenken, ga ik misschien verkrampen. Natuurlijk hoop ik stiekem wel op Rio, maar ik probeer mijn verwachtingen zo laag mogelijk te houden.”

Psychologie speelt in sport een grote rol en hockey is altijd al trendsetter geweest als het gaat om vernieuwingen. Vandaar dat er bij Laren en bij Oranje veel aandacht is voor de mentale aspecten van de sport. De Larense selectie is deze winter bijvoorbeeld vijf dagen naar Lapland geweest voor ’teambuilding’ en doet aan management drives (onderzoek naar het functioneren binnen een groep, het beste uit jezelf halen en uit een team).

„Heel interessant. Je leert elkaar tijdens zo’n trip naar Lapland beter en anders kennen, je maakt onderling heel veel verbinding. Die management drives geven ook veel inzicht, in jezelf en in anderen. Allemaal goed voor het groepsproces. Wat dat betreft had de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen niet beter gekund.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal