De schaduwkanten van populariteit

Café Moeke in Hollandsche Rading. Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Café Moeke in Hollandsche Rading. Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Joyce Huibers
Hollandsche Rading

In Hollandsche Rading is ruim een maand geleden een zelfstandige variant van het bekende Blaricumse café Moeke Spijkstra van start gegaan. Café Moeke, want zo heet het etablissement, presenteert zich als ’een 5-sterren kroeg met eetallures’. Het horecapand bood voorheen onderdak aan restaurant De Vuursche Dreef.

Hoe is de ontvangst?

Vrijdagavond om half zeven is de eetzaal al aardig vol. Vooral rond de bar is het druk. We krijgen een tafeltje in de serre, met uitzicht op het parkeerterrein. Gaandeweg de avond wordt het nog drukker, waardoor geluidsniveau en temperatuur flink oplopen.

Wat komt er op tafel?

Voor mij als voorgerecht de duo Hollandse garnalen (8,95 euro). Een klein maar fijn garnalenkroketje, garnalen in een halve avocadoschil, wat druppels cocktailsaus, een stukje toast en wat gefrituurde peterselie. Een fris, maar weinig verrassend gerecht.

Bij de ’pot au feu’ (5,75) wordt de wat waterige uiensoep aan het oog onttrokken door een forse korst, meer deeg dan kaas. De Caesar salade (12,75) is prima.

Bij Moeke hebben ze geen gratis kraanwater voor hun gasten.

Hoofdgerechten?

Die komen direct op tafel nadat de borden van het voorgerecht zijn weggehaald. Vreemd. Er is meer aan te merken. Mijn (lauwe) dikbil-entrecote (18,50) is niet medium, zoals gevraagd, maar doorbakken. Verder moet ik een flink stuk vet/zeen wegsnijden, is de roquefortsaus meer jus dan kaas, en zijn de onderliggende boontjes wel erg zuinig opgeschept. Gelukkig is de aardappelgratin wel smakelijk.

Ook de andere drie eters hebben op- en aanmerkingen. De tonijnspies (19,75) is ook lauw en te karig bedeeld met de beloofde groenten. De salade Hollandse asperges (16,50) met gamba’s, avocado, coquilles St. Jacques, eendenleverkrullen en balsamicodressing is een teleurstelling. Een specifieke smaak ontbreekt en de uitvoering is mager (de ene asperge is in vieren gesneden). De patatjes zijn aan de harde en vette kant. De sateh Bali (17,75) smaakt gelukkig wel, hoewel ook hier het vlees (ossenhaas) niet medium maar doorbakken is.

Hoe is de bediening?

De toenemende drukte gaat helaas ten koste van de communicatie tussen keuken, bar en bediening. De bijgerechten arriveren te laat en onvolledig. Eerst wordt drie keer gevraagd of we nog iets willen drinken, daarna moeten wij het bestelde in herinnering brengen. Als nagerecht bestel ik crème brûlée (geen ’créme brulèe’ dus, 4,75). Dat duurt lang. Een jongeman loopt met dat (mijn?) toetje naar het tafeltje achter ons, maar er waren er daar twee besteld. Hij komt wat later met een tweede terug. Later komt hij met twee stuks naar onze tafel, neemt ze allebei weer mee terug, om opnieuw terug te komen, met één. De French coffee, warme chocolademelk en thee laten nog langer op zich wachten. Na enige tijd een excuus: aan de bar is het zo druk, dat de drankjes van de andere klanten in het gedrang komen.

Conclusie?

Café Moeke is al direct populair. De sfeer kan worden omschreven als ’ons kent ons’. De populariteit heeft, zoals gesignaleerd, schaduwkanten.

We hebben met zijn vieren niet al te uitgebreid gegeten voor 147,60 euro. Voor een eetcafé zijn sommige gerechten aan de dure kant.

Cijfer: 6,5

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.