Weer ellende na renovatie van Kleine Kom

Jetty Claus
Baarn

Narigheid troef na de renovatie van de Kleine Kom in het Baarnse Bos. Ook de pas aangelegde drainagepijpen onder het hellingpad bleken dit weekeinde niet bestand tegen de hoosbui. Er traden verzakkingen op.

Projectleider Fred Mijnten van Staatsbosbeheer zei gisteren nog geen berichten gehad te hebben van schade aan de Lindenkom zoals die officieel heet. Hij reageert aanvankelijk dan ook niet onder de indruk op de wateroverlast. ,,Op zo’n plensbui van zondag is niks voorbereid. Het water heeft een paar dagen de tijd nodig om weg te zakken. Dat zie je ook bij natte boswegen.” Als hij echter verneemt dat er ook verzakkingen zitten in het hellingpad zegt hij: ’bedankt voor de tip. Dat moeten we even nakijken’. Het halfverharde pad heeft een laag van ’Achterhoeks padvast’ met worteldoek eronder. Het wordt veel gebruikt op wandel- en fietspaden en zou bestand moeten zijn tegen dit soort stortbuien. ,,De halfverharding is aangelegd om ook mensen met wandelwagens naar beneden te kunnen laten gaan”, legt Mijnten uit.

,,Ik heb de toezichthouder ingeschakeld en verwacht dat de aannemer nog deze week het pad herstelt. Het is nog binnen de garantie. Het zal nog wel een paar dagen duren voordat het water is gezakt naar het grondwater via de drainagebuizen.”

Er rust geen zegen op de renovatie van de Kleine Kom in het Baarnse Bos. Eerst was er veel commotie onder hondenbezitters, die vreesden voor verlies van hun uitlaatplek. Staatsbosbeheer luisterde naar de kritiek en paste de opknapbeurt aan.

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts en burgemeester Röell openden in april de vernieuwe vijver, maar al snel kwamen problemen aan het licht op het wandelpad. In juni werden meters diep gaten geboord voor een drainagesysteem. Slechts één van de drie toegangen naar het wandelpad, die bekleed is met het zandkleurige Achterhoeks Padvast vertoont kuilen. De overige toegangen zijn stalen trappen waar dit probleem zich niet kan voordoen.

Ook de gemeente is met de neus op de feiten gedrukt door de enorme stortbui zondag. Waar maatregelen waren getroffen sinds het noodweer twee jaar geleden, hield het riool zich goed. Baarn was niet verbaasd dat de Stationsstraat blank stond. De wateroverlast rond de Gerrit van der Veenstraat wordt in de zomer van 2017 aangepakt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.