Politie: angst remedie tegen inbraakgolf Hilversum

Rappe inbrekers gooiden een stoeptegel door de ruit van dit huis aan de Koningsstraat. foto Henk Runhaar

Rappe inbrekers gooiden een stoeptegel door de ruit van dit huis aan de Koningsstraat. foto Henk Runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

,,In ons blok is nu al zeker vier keer ingebroken. Bij buren ging er een stoeptegel dwars door de ruit. Laptop en mobieltje weg. Mijn vriendin is gewoon bang. We houden de kamer aan de straatkant leeg’’, zegt een bewoner van de Koningsstraat in Hilversum.

In de buurt is het al een tijdje mis. Er zijn ook gevallen bekend aan de Nassaulaan, Wernerlaan, Pieter de Hooghlaan. De wijkagent spreekt van een ’hotspot’. Maar eigenlijk is het in heel Hilversum ’alarmfase 1’, er is al drie keer zo vaak ingebroken als begin vorig jaar.

De politie haalt sinds een paar weken ’alles uit de kast’, zegt een woordvoerster.

,,We controleren op verdachte kentekens langs de toegangswegen, gaan langs bij ons bekende inbrekers. Volgen ze soms, kijken of ze te linken zijn aan recente inbraken. Ook checken we af ze misschien in een andere auto rijden. We surveilleren veel meer, wijkagenten zitten er bovenop.’’

Tot aantoonbare resultaten leidt het nog niet. Maar het belangrijkste om boeventuig wind uit de zeilen te nemen, moeten Hilversummers zelf doen, stelt de politie.

,,Waardevolle spullen uit zicht, een bewoonde indruk, 112 bellen bij verdachte zaken. In je eigen belang. Inbraakslachtoffer zijn vaak vies van hun huis, hebben slapeloze nachten. We krijgen mensen alleen actief als we laten weten: ze zijn bezig in jullie buurt.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.