Goois feestje voor oud en nieuw geld

Evert van Os en Madelijne Kool in Singer Laren bij Gooische Vrouwen. Foto Femke Dumas - van der Horst

1 / 3
Annemarie de Jong
Laren

De première van Gooische Vrouwen 2 hóórt gewoon in Laren, het epicentrum van het Gooi. Terwijl de cast schittert in het Amsterdamse DeLaMar genieten bijna 400 gasten in theater Singer van de vrolijke satire op het rijke, roemruchte Gooise Leven. Een film met een conclusie: ’Je kan het meisje wel uit het Gooi halen, maar het Gooi niet uit het meisje’. Mannen in smoking, vrouwen met Cartiertassen, oesters en bubbels.

,,Wacht’’, zegt Barbara van Erckelens op de rode loper van Singer Laren tegen de fotograaf. Vlot trekt de Gooise schrijfster-actrice haar mantel uit. ,,Anders zie je mijn mooie jurk niet in beeld.’’

De gasten van de benefietpremière van Gooische Vrouwen 2 weten hoe het ’heurt’. Rug recht en ondanks de vrieskou een smile tevoorschijn toveren. ,,Wij zijn de échte Gooise vrouwen. Voor ons is dit een thuiswedstrijd’’, zeggen twee trotse Larense vriendinnen.

Binnen vult de garderobe van het theater zich met bontjassen. Feestelijk uitgedoste gasten smullen van culinaire hapjes. ,,Goed voor de vruchtbaarheid’’, lacht een dame die een oester leeg slurpt.

Voorzichtig nippen roodgestifte lippen van de champagne. In elk glas ligt een steentje en drie zijn echt diamant. Blondine Dominique van der Linden van zeventien uit Naarden heeft beet. ,,Dit is haar eerste’’, glimlacht moeder Yvonne veelbetekenend.

In de eenmalig tot bioscoop omgedoopte theaterzaal warmt cabaretière Madelijne Kool het publiek op. Het van origine Zeeuwse meisje snapt als import Gooise vrouw ondertussen hoe het werkt. ,,Oud geld kijkt neer op nieuw geld en dat kijkt neer op safarigeld. Dat zijn mensen van buiten die het reservaat bezoeken en komen schieten op de big five: De Mol, De Leeuw…’’

De zaal lacht, de film kan beginnen. Dik honderd minuten een feest van herkenning. ,,Laren!’’, roept het publiek als de Brink op het witte doek verschijnt. Ook bij scènes met Hamdorff, Rust Wat, de Gooise heide, Naarden Vesting, Suit Supply, Zonnestraal en de Zuiderbegraafplaats klinken kreetjes van herkenning. Het Gooise publiek lacht goed getimed. Als Cheryl (Linda de Mol) weer met haar creditcard wappert, als Martin met sieraden strooit omdat hij ’buiten de pot pist’, als Evert wordt geraakt door een golfbal en als er radijsjes van de Gooise groentenjuwelier op tafel komen. Allemaal zó herkenbaar.

,,Het zijn clichés, maar het klopt wel’’, zegt een Larense. ,,Het Gooi is gezellig, veilig, tuttig en dat is prima’’, beaamt een plaatsgenootje. Het echte Gooise leven is heftiger, vindt een ondernemer. ,,Ik ken vrouwen die huilen omdat ze een zwarte Range Rover van hun man kregen. ’En hij wíst dat ik een witte wilde!’’, grijnst hij.

Babette Borgman en Gaby Fecken, met Heels on wheels de drijvende kracht achter autorally’s voor vrouwen, voelen zich kiplekker in het Gooi. ,,Hartstikke leuk hier. Maar hé, ik werk zelf fucking hard, hè’, zegt Borgman. Fecken: ,,Mijn familie uit Brabant vraagt altijd welke bn’ers ik op straat heb gezien.’’

De Larense Clementine Butôt jubelt over een ’énige film’. ,,Mijn make-up is doorgelopen van het lachen. De gooise vrouw houdt van gezelligheid.’’ Singerdirecteur Evert van Os geniet. De benefietavond levert zo’n 40.000 euro op voor de nieuwbouw van het verouderde theater. ,,De warmgevigheid van het Gooi is groot.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.