Huizer botters weer feestelijk verlicht

De botters bij avond, met op de achtergrond de eveneens feestelijk verlichte kalkovens.© Foto: Stichting Huizer Botters

Eddie de Paepe
Huizen

Traditiegetrouw heeft de Stichting Huizer Botters weer twee van hun historische schepen (en de Jeugdschouw) voorzien van feestelijke decemberverlichting.

In voorgaande jaren werd de verlichting onstoken door de wethouder, maar dit jaar was die eer weggelegd voor Peter Kos en Pieter Hogenbirk. ’Door deze twee Huizer ondernemers krijgt de Krachtcentrale een tweede leven’, verklaart de stichting deze wisseling van de wacht. ’De Krachtcentrale, een onderdeel van ons industrieel erfgoed welke wordt gerestaureerd, is een samenwerkingsverband dat er primair op gericht is een nieuwe plek te creëren voor de creatievelingen van allerlei pluimage.’ Ook de Stichting Huizer Botters zet zich in voor het behoud van het Huizer (cultureel) erfgoed en voor educatie. Zij hoopt dat de oude Huizer werf en de Krachtcentrale elkaar zullen versterken. Ook de komende wintermaanden is iedereen die een bezoekje wil brengen aan de feestelijk verlichtte botters van harte welkom op de Botterwerf aan de Oude Haven.

Bezoekers kunnen binnen in het werfgebouw zien hoe vrijwilligers de authentieke botters onderhouden en restaureren. Wie wil komen helpen is van harte welkom.

De Jeugdschouw heeft inmiddels een eerste restauratie ondergaan, meldt de stichting. De HZ92 is naar Spakenburg voor het tweede deel van de restauratie. De overige botters worden in de komende periode onder handen genomen op de Botterwerf. Er is ook een kostbare tegenvaller te melden: de mast van de HZ45 blijkt niet meer betrouwbaar en moet worden vervangen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.