Jeugd trotseert koude water in Baarnse Bosbad De Vuursche

baarn

,,Handdoek, handdoooeeek'', roept de tienjarige Stef Miggels al klappertandend in het Baarnse Bosbad De Vuursche. ,,Mayday, mayday'', lacht zijn moeder Sonja, als zij het bibberende lijfje ziet aanstormen. De uitgestelde opening van het bosbad trekt zaterdag nog maar weinig bezoekers.

,,Wij hebben het rijk alleen'', lacht een ander groepje jeugdige doorzetters. Ondanks de zonneschijn staat er nog een fris windje en het water is aan de koude kant. De temperatuur van het water is gestegen naar achttien graden. De zonnecollectoren helpen een handje.

,,Twee weken terug was het water nog twaalf graden. Door de vrieskou 's nachts zakte die zelf naar tieneneenhalf. Vandaar dat we later open zijn gegaan'', aldus Gaele Bouma van het bosbad.

De temperatuur kan op één dag wel twee graden stijgen. ,,Over een week kunnen we op 23, 24 graden zitten. Een ideale watertemperatuur bestaat niet echt. Vijf graden lager dan de buitentemperatuur houden wij aan. Bij 30 graden is het heerlijk als het zwemwater 25 graden is.''

Bouma rekent dit pinksterweekeinde niet op een enorme drukte. ,,Mensen komen vaak wel hun abonnement ophalen en nemen soms hun zwembroek mee.'' Tegen de verwachting in schiet op eerste pinksterdag de teller toch door naar 537 bezoekers.

Bouma is apetrots op 'zijn' bosbad, waar hij veel- vaak onbetaalde- uurtjes in steekt. ,,De Vuursche is een van de tweehonderd bosbaden in Nederland, die er nog over zijn. Tien jaar geleden waren het er nog 2500.''

Baarn heeft jaarlijks 25.000 bezoekers nodig voor een goede exploitatie van het in 2004 gerenoveerde bad. Vorig jaar waren het er zelfs 35.000.

,,Wij zijn het bewijs dat het ook zonder subsidie kan. In Amersfoort krijgt het bosbad 280.000 euro steun'', aldus Bouma, in het dagelijks leven werkzaam als KPN-operator. Hij heeft met een club mensen de afgelopen maand veel schoonmaakwerk gedaan om het bad er weer spic en span uit te laten zien ,,In de winter is het net een kikkerpoel. De ganzen en eenden zwemmen erin rond.''

Het bad ademt een nostalgisch sfeer uit, vindt Sonja Miggels. Zij kwam vijf jaar geleden in Baarn wonen en is verslingerd geraakt aan deze plek. Zij hoeft geen toeters en bellen zoals in de moderne zwembaden. ,,Prima ook dat er geen glijbaan is. Dit is vakantiegevoel in je eigen dorp.''

Dat vakantiegevoel heeft kassajuffrouw Ellen Magdalinos-Tomassen (42). De oud-Baarnse woont de rest van het jaar in Griekenland, waar haar man de kost verdient als visser. Drie maanden per jaar geniet zij van de vakantiesfeer in het bosbad en verdient een centje bij.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.