Metropole Orkest stimuleert jong talent

Op de bok: Jules Buckley. Foto Metropole Orkest/Han van der Woerd

Op de bok: Jules Buckley. Foto Metropole Orkest/Han van der Woerd

Ronald Frisart
Hilversum

Het Metropole Orkest gaat met het project Jong Metropole muziektalenten de kans bieden in een professionele omgeving ervaring op te doen op het snijvlak van lichte en klassieke muziek. Dat werd zaterdagavond aangekondigd in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum.

Voor het project heeft het Metropole Orkest de handen ineen geslagen met het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Financiële steun komt van de in Naarden gevestigde Keep an Eye Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij geven in elk geval drie jaar lang 125.000 euro per jaar voor het project (75.000 van Keep an Eye, 50 mille van het Cultuurfonds).

Jong Metropole bestaat uit drie onderdelen. Tijdens de Jong Metropole Tour werken zo’n zestig deelnemers in volledige ’Metropole-bezetting’ of in kleinere formaties aan vernieuwende producties. Kruisbestuiving tussen muziekgenres is het doel. Ook kunnen deelnemers masterclasses en workshops volgen bij gastsolisten en specialisten van het Metropole Orkest.

Ten derde worden twee prijzen in het leven geroepen. De ene is de Rogier van Otterloo Award voor de talentsvolste jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider. De winnaar krijgt vijfduizend euro, te besteden aan opleiding en training. De Keep an Eye Outstanding Talent Award wordt toegekend aan de musicus die zich de beste verbinder binnen de groep toont. Ook hier is het geldbedrag (2500 euro) bedoeld voor verdere muzikale ontwikkeling.

Vanaf half februari kunnen belangstellende studenten zich inschrijven via www.mo.nl, www.njo.nl of www.njjo.nl.

Het project werd zaterdag wereldkundig gemaakt tijdens het presentatieconcert van de Metropole Academy. In het MCO lieten 72 studenten uit zestig landen (afkomstig van alle Nederlandse conservatoria) het resultaat horen van vier dagen intensieve samenwerking met chefdirigent Jules Buckley van het Metropole Orkest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.