Gastvrij Voetbaltoernooi voor vluchtelingen bij FC Weesp

Tamar de Vries
Weesp

Bij voetbalclub FC Weesp wordt op 19 augustus een voetbaltoernooi gehouden voor statushouders. ,,Ook asielzoekers en vluchtelingen die al langer in Nederland zijn kunnen meedoen”, vertelt Albert van Elst van de toernooi-organisatie.

Van Elst stond vorig jaar tijdens het Sluis- en Bruggenfeest een biertje te drinken met twee jongemannen uit Syrië. ,,Eén van hen vertelde dat hij wel wat hulp bij zijn huiswerk kon gebruiken. Toen heb ik mezelf aangeboden, want ja, ik ben gepensioneerd en ik zit ook bij het project Taalmaatjes Weesp”, zegt de Weesper. Gaandeweg ontdekte hij dat zijn pupil ook belangstelling had voor voetballen, maar niet wist hoe hij dat moest aanpakken met trainen.” Van Elst is ook actief bij FC Weesp en gooide daar een balletje op over het plan voor een toernooiplan.

Ervaring

Het Gastvrij Toernooi is bedoeld voor jongens en mannen van 16 jaar en ouder. Criteria om mee te doen: in het bezit van asielstatus of wachtend op een beslissing en woonachtig is een azc of zelfstandige woning. Deelnemers moeten een ’redelijk goede gezondheid’ hebben, interesse in voetbal en ervaring is een pre, maar geen must.

De toernooi-organisatie heeft al een subsidie van 1500 euro ontvangen van Wij Doen Mee. ,,Maar onze begroting is 2500 euro, dus sponsors kunnen we ook nog wel gebruiken”, aldus Van Elst. Er kunnen 24 teams meedoen aan het toernooi. Een team bestaat uit zes spelers, een keeper en één of twee reserves. De wedstrijden worden gespeeld op een half (kunstgras)veld.

De aanmelding verloopt voorspoedig, zegt Van Elst. ,,Er hebben zich drie Weesper teams, aangemeld, één uit Huizen, Utrecht, Den Helder, Roosendaal (N-Br.), Heerhugowaard en Zaandam. Maar nog geen één uit Hilversum”, zegt hij een beetje verontwaardigd. ,,Ik heb burgemeester Broertjes er al een tweet over gestuurd, dit verbaast mij zeer.”

Meer info op www.fcweesp.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.