Alle hens aan dek bij ontspannen Dag van de Watersport in Huizen

En óf de jeugd weet wat genieten op het water inhoudt.© foto studio kastermans/ben den ouden

Jody Gerling
Huizen

De gekleurde vlaggetjes aan de masten van de boten in de Huizer haven steken fel af tegen de grijze lucht. Mannen op surfplanken peddelen voorbij en in de verte wordt op een ouderwetse vissersschuit het zeil gehesen.

Aan wal staan kinderen te klussen aan hun eigen mini-bootjes. Het gebied rondom de oude haven in Huizen stond zaterdagmiddag in teken van de Dag van de Watersport.

„We hopen vandaag de jeugd enthousiast te maken”, zegt Emile van Waegeningh van Stichting Huizer Botters. „Onze vereniging bestaat voornamelijk uit oude knarren, daar moet verandering in komen.” De werf van zijn stichting is een van de vele plekken waar vandaag activiteiten zijn. Bijna alle Huizer verenigingen met een watersportlink doen mee. De dag wordt afgesloten met een ’Gooische Gondelveart’, waarbij deelnemers een prijs kunnen winnen voor de mooiste boot.

Vidocq Perquin (10) staat samen met zijn vader fanatiek aan zijn bootje te klussen. „Ik wilde altijd al boot”, zegt hij, terwijl een grote boormachine bedient. „Als ik groot ben, ga ik op een boot wonen en vaar ik de hele wereld over.” Vidocq heeft precies voor ogen hoe zijn schip er ooit uit moet zien. „Zoals deze”, wijst hij naar de vergeleken met zijn vaartuig in wording enorm grote botter die op de werf naast hem staat.

,,Botters zijn schuiten, geen boten’’, benadrukt een van de vrijwilligers. Vroeger werden ze gebruikt door vissers op de Zuiderzee, totdat in 1933 de Afsluitdijk werd gebouwd. Naast de werf liggen nog een stuk of wat originele botters in het water. „Dit voelt een beetje als mijn eigen schuit”, zegt vrijwilliger Pieter van Gestel. Hij staat op het punt met twaalf bezoekers aan boord de haven te verlaten voor een rondvaart over het Gooimeer.

Kinderen

De kinderen aan boord worden meteen aan het werk gezet. Als een echte kapitein schreeuwt Van Gestel bevelen over de boot. ’Zwabber het dek’ en ’touwen los’. Als de botter Almere nadert, staat Roxy van Hoorn (12) aan het roer. „We gaan nu drie knopen per uur”, zegt ze stralend.

Ondanks zijn enthousiasme had Van Gestel zelf geen visser op de Zuiderzee willen zijn. „Het was een keihard en armoedig bestaan. Kijk, nu varen we voor ons plezier. Dat is toch echt wel heel wat anders”, zegt hij.

Zijn mede-stuurmannen zetten intussen een lied in. „Eens ging de zee hier tekeer” zingt hij luidkeels mee. „Maar die tijd komt niet meer.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.