Terras met koninklijk tintje

Het is niet druk op het gezelluige terras van Grand Café Soestdijk. Foto's: Joyce Huibers

Het is niet druk op het gezelluige terras van Grand Café Soestdijk. Foto's: Joyce Huibers

UItzicht op de vijver met bruggetje.

UItzicht op de vijver met bruggetje.

Cappuccino met koninklijke smaak.

Cappuccino met koninklijke smaak.

1 / 3
Joyce Huibers
Soest

Hij is inmiddels niet meer weg te denken in de zomer; de terrassentest van De Gooi- en Eemlander. Ook deze zomer bezoeken we weer zestien terrassen in Gooi, Vechtstreek, Plassen en Eemland. Op welk terras zitten we er relaxt bij, waar is de bediening vlot en vriendelijk ondanks de drukte, in welke zaak valt de rekening uiteindelijk mee en waar is toiletbezoek alleen bij hoge nood aan te raden. Deze zomer komen een paar oude bekenden voorbij, maar ook nieuwe stekken. Vandaag: Grand Café Soestdijk

Het etablissement aan de Vredehofstraat heeft enkele roerige jaren achter de rug. Vijf jaar geleden zaten we hier ook op het terras. Toen was Koninklijk Thuis net geopend. Na een overname werd het Joy en na wat gesteggel bij de rechter stond het uiteindelijk leeg. Sinds mei is het restaurant met vier nieuwe eigenaren weer open onder de naam Grand Café Soestdijk.

Het terras ziet er op deze zonnige maar ook benauwde donderdag keurig en sfeervol uit. Plantjes op tafel, mooie windlichten, gezellige kussentjes. Opvallend dat er bijna niemand zit. Slechts twee andere tafels zijn bezet. Het terras is opgedeeld in verschillende zitjes. Leuke Franse bistro stoeltjes, bankjes en tafels, maar ook robuuste houten tafels en banken naast de ingang en meer lounge-achtige banken aan de rand. De vijver met fontein en bruggetje achter het terras biedt een leuk uitzicht. Mijn collega kijkt de andere kant op en vindt de doorgaande weg een stuk minder rustgevend om naar te kijken.

De ober, vriendelijk, maar een tikje onpersoonlijk, verschijnt redelijk vlot aan onze tafel met de kaart en de vraag wat we willen drinken. We kiezen voor een verse jus (2,80 euro) en een Rivella (2,15 euro). De kleine kaart is overzichtelijk en biedt geen overvloed aan mogelijkheden, waardoor je niet meer weet wat te kiezen. Ook de prijzen zijn overzichtelijk. Soep kost 4,50 euro, broodjes acht euro, tosti’s 3,50 euro en de salades 12,50 euro. Alleen bij de omeletten, uitsmijters en kroketten is de prijs afhankelijk van de vulling. Wij kiezen voor de salade Caesar geserveerd met brood en een broodje carpaccio.

Het grand café draagt ondanks de overname wel nog steeds de ondertitel ’koninklijk genieten’. Leuke verwijzing naar het op een steenworp afstand gelegen paleis Soestdijk, maar het schept ook verwachtingen. Dan valt een barst in de spiegel op het toilet net wat extra op. Evenals de niet geheel schone wc-bril op het invalidentoilet en prullenbak in het voorportaal. De laatste detoneert overigens met zijn witte goedkope uiterlijk bij de verder donkere en stijlvolle aankleding van het toilet met muziek!

Als de gerechten arriveren, is mijn collega licht teleurgesteld. In haar salade geen verwachte magere gerookte kip, maar gefrituurde krokante kipstukjes. We pakken de kaart er nog even bij. Verkeerd gelezen, want het staat er keurig; ’krokante kip’. Het mag haar smaak dan niet zijn, dat betekent niet dat de kip niet lekker is. Mals en zo op het oog zelfgemaakt in plaats van fabrieksnuggets uit de vriezer. De verder vulling van de salade is standaard; een gekookt ei, pijnboompitten, komkommer, tomaat, pecorino en een dressing. Over het bijgeleverde brood, niets dan lof.

Oncharmant

De carpaccio komt op een groot bord, is mals, dun en ligt op twee lekker knapperige sneden bruin brood. Er op een pluk rucola, pijnboompitten, pecorino, balsamicodressing en gedroogde tomaten. Met de hoeveelheden zit het bij Grand Café Soestdijk wel goed. De verse jus is lekker, maar heeft wel veel velletjes waardoor na iedere slok er heel oncharmant wat velletjes aan je lip blijven hangen. We besluiten onze maaltijd met een koffie (2,10 euro) en een cappuccino (2,35 euro). Lekkere sterke hete koffie. En ook fijn; we kunnen de ’schade’ van 29,90 euro wederom pinnen op het terras. Toch makkelijker dan steeds mee naar binnen te moeten lopen.

Grand Café Soestdijk, Vredehofstraat 6, Soest, 035-6012727, www.grandcafesoestdijk.nl

Score

Uitzicht:6,5

Bediening:7

Hygiëne :6,5

Eten:7,5

Prijs-kwaliteit:7,5

Cijfer: 7

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.