Weespers bedenken straatnamen voor Leeuwenveld 3

Het deel van Leeuwenveld dat al gebouwd is. Foto Studio Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

De bouw van de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 in Weesp is een mooie gelegenheid om overleden, lokaal bekende kunstenaars te eren met een straatnaam. Dat vindt de Weesper Thomas Posthuma, zelf kunstenaar, graficus en illustrator.

Hij heeft een rijtje namen van kunstenaars die voor Weesp van betekenis waren, opgesteld. Het gaat om schilders, ontwerpers en muzikanten.

Posthuma is niet de enige die een straatnamenlijstje heeft ingediend. Na de oproep van wethouder Peter Eijking op Radio Weesp, zijn er ruim 40 reacties bij de gemeente binnengekomen. Volgens een woordvoerster is Weesp daar enorm blij mee. De oproep zal bovendien eind deze maand worden herhaald in het gemeentenieuws en op de website, omdat Eijking zijn oproep deed midden in de vakantietijd.

Affiches

Bovenaan Posthuma’s lijstje staat de naam van zijn eigen vader, beeldend kunstenaar Thom Posthuma (1893-1941). Posthuma senior ontwierp reclameaffiches voor Van Houten-chocolade.

Andere bekende kunstenaars die hij aandraagt zijn: Otto Treumann (grafisch ontwerper), Jacob Slegt (beeldend kunstenaar), Jan Forrer (graficus), Martin Kamminga (dirigent/organist), Pieter van Velzen (beeldend kunstenaar) en Wouter van Vliet (beeldend kunstenaar). ,,Het zou ook mooi zijn om de namen te gebruiken voor parken en pleinen’’, vindt Posthuma.

Het idee van Posthuma krijgt steun van Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp en bekende Weesper Harro Smit. ,,Ik ondersteun Posthuma’s idee omdat er in Weesp al veel te vaak naar de obligate straatnamen gegrepen wordt’’, aldus Smit . ,,En ik constateer vreselijke namen als Papenveld en Meidoorneiland.’’

Cees Pfeiffer vindt Posthuma’s idee ’prima’. ,,Als historische kring hadden we ook al zitten piekeren over wat je zou kunnen inzetten.’’

In november komt de straatnamencommissie bijeen en maakt een definitieve keuze. Het college van b en w besluit uiteindelijk welke namen het gaan worden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.