De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Marit Versteeg

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek de expositie over de paastijd in de Hilversumse Regenboogkerk, luister naar de voorstelling over het leven van Anna Mahler in Laren of geniet van de muziek van Eemjazz in Baarn.

Concert

Café Zonja

Swingkwintet Eemjazz brengt zondag 12 maart in het Baarnse café Zonja een gevarieerd repertoire van swing, ballads, latin en honderd jaar hits. Zij spelen onder het motto ’geen house, geen Strauss, geen stress: Eemjazz’. Luisteren en dansen kan van vier tot zeven uur in het café aan de Nieuw Baarnstraat 6.

Muziek

Carole King

Esther Groenenberg brengt vrijdagavond 10 maart een muzikale ode aan Carole King in theater De Dillewijn. In deze show met de titel ’A natural woman’ staat King’s album ’Tapestry’ centraal, dat is uitgebracht in 1971. Dit album was lang het meest verkochte album van een vrouwelijke soloartiest en het favoriete album van Esther Groenenberg. Groenenberg zingt en speelt piano en wordt vergezeld door drie zingende muzikanten, Bauke Bakker (drums), Dirk Schreuders (bas) en Bas Schouten (gitaar). Het concert begint om kwart over acht.

Expositie

Naar Pasen

De expositie die vanaf zondag 12 maart is te zien in de Regenboogkerk in Hilversum staat in het teken van de veertigdagentijd, de Stille Week en Pasen. Er zijn schilderijen van Kees Aalbers en houtsculpturen van Anneke Hogema. Aalbers schildert graag werk met een Bijbelse achtergrond zoals ’Van Passie naar Pasen’ (foto). Anneke Hogema maakt meditatieve beelden van hout dat ze in het bos vindt. De expositie is open op dinsdag- en donderdagochtend en op zondag na de kerkdienst.

Muziek

Liedrecital

Sopraan Alice van de Geest (foto) en pianist Peter den Ouden verzorgen zondagmiddag 12 maart een liedrecital in de Dorpskerk in Blaricum. Op het programma onder andere liederen van Schubert, Debussy en Fauré. Van de Geest studeerde klassieke zang aan het Conservatorium in Zwolle. Peter den Ouden studeerde orgel, piano, koordirectie, kerkmuziek en schoolmuziek. Als intermezzo’s klinken ook pianocomposities van Schumann, Debussy en Ravel. Het concert begint om vier uur. De toegang is gratis.

Film

Claude Monet

Filmhuis Bussum draait zondag 12 maart (11.00 uur) en woensdag 15 maart (20.30 uur) de film ’I, Claude Monet’ over de grondlegger van de impressionistische schilderkunst. Regisseur Phil Grabsky geeft aan de hand van Monets brieven en andere private geschriften nieuw inzicht in het leven en werk van de schilder. Uiteraard wordt een aantal van zijn meesterwerken in beeld gebracht. De film wordt vertoond in een serie van ’Exhibition On Screen’ en is gemaakt in samenwerking met topmusea en kunstinstituten, waardoor de kunst in messcherpe beelden is vastgelegd en is omlijst met visies van curatoren, experts en kunstenaars.

Muziek

Swingin’

De muziekvoorstelling ’Swingin’ Harlem’ neemt het publiek vrijdag 10 maart in Spant! mee in de nachtclubs van de New Yorkse wijk Harlem, waar in de jaren twintig en dertig jazz de belangrijkste bijzaak van het leven was. Niet flirten, niet dronken worden, je schoenen poetsen en altijd doorspelen: dat waren de gouden regels voor muzikanten. Bijna niemand die zich eraan hield, maar dat maakte niet uit. Terwijl alcohol officieel verboden was bloeide het nachtleven als nooit tevoren.

Elf musici uit de Nederlandse jazzscene zorgen voor de muziek, die omlijst wordt met sappige verhalen van comedian Jeffrey Spalburg en jazzschrijver en presentator Koen Schouten.

Muziek

Alma Mahler

Anita van Soest (foto) brengt met de tekst van Anna Enquist de flamboyante Alma Mahler tot leven, maandag 13 maart (20.15 uur) in het Rosa Spier Huis in Laren. Het muziektheaterstuk met pianobegeleiding van Ivo Janssen geeft een verrassende kijk op het huwelijk van Alma met Gustav Mahler. Het gaat over haar liefdes, haar werk, haar moederschap en de keuzes die ze in haar leven maakt.

Anita van Soest is klassiek opgeleid aan het conservatorium en speelde tot 1996 trompet bij de Volharding. Dit verhaal ’Alma, bride of the wind’ gaat het over het ontstaan van de zesde symfonie.

Theater

Rouwen

’Dan neem je toch gewoon een hond?’ is de titel van de nieuwste voorstelling van theatergroep De Kunst van het Rouwen. Deze indringende en humoristische voorstelling wil rouw voelbaar, inzichtelijk en bespreekbaar maken. De actrices vertellen wat ze tegenkomen in hun rouw. De voorstelling op 16 maart in Spant! in Bussum wordt gehouden door De Gooische Uitvaart Verzorging, Joyce van Helden Uitvaartzorg en Yarden Vereniging. Vooraf aanmelden via www.yarden.nl/agenda.

Lezing

Vluchtelingen

’Hoe vinden hoger opgeleide vrouwelijke vluchtelingen hier hun weg?’. Die vraag staat centraal tijdens de lezing van de VVAO, een vereniging voor hoger opgeleide vrouwen, donderdag 16 maart in Baarn.

De bijeenkomst gaat over de asielprocedure, Vluchtelingenwerk en Stichting voor Vluchteling-studenten (UAF). Een hoger opgeleide vluchtelinge vertelt over haar ervaring met begeleiding in Nederland. De lezing vindt om 20.00 uur plaats in restaurant Greenfield’s aan de Amsterdamsestraatweg 42 in Baarn. Aanmelden is gewenst vóór 13 maart via aaagooieneemland@vvao.nl.

Theater

Verhalen

In de serie ’Verhalen Vertellen’ in Kleintje Kunst in Hilversum is vrijdag 17 maart meesterverteller Willem de Ridder (1939) te gast. De Ridder, bekend als onder andere kunstenaar, radiomaker en verhalenverteller, stond aan de wieg van tal van ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Als verteller treedt hij op in grote schouwburgen, maar ook in kleine zaaltjes zoals theater Kleintje Kunst aan de Kolhornseweg 9 in Hilversum. Reserveren via theaterkk@gmail.com. Aanvang 20.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.