Stichtse Vecht breekt zich het hoofd over opvang vluchtelingen

Valentijn Bartels
Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht zoekt koortsachtig naar mogelijkheden om nog dit jaar 60 vluchtelingen met een verblijfsstatus woonruimte te bieden. De gemeente moet van het Rijk dit jaar ruim 100 statushouders huisvesten, waarvan er op dit moment al 40 in Stichtse Vecht een verblijf hebben gekregen. Gisteren verklaarde de gemeente alle creativiteit aan te wenden, zodat dit aantal gehaald wordt. Zo zijn er deze week twee huurcontracten getekend, waardoor meerdere alleenstaande statushouders bij elkaar in huis gaan wonen.

De noodoplossing illustreert de hoge druk waar de gemeente op dit moment mee kampt. Wethouder Vital van der Horst (sociale zaken) spreekt in een gemeentelijke verklaring zijn tevredenheid uit. ,,Vluchtelingen die mogen blijven samen laten wonen is een mooie oplossing om de schaarse woonruimte zo efficiënt mogelijk in te zetten.’’

Toch valt dat nog niet mee. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om leegstaande gebouwen om te bouwen tot woonruimte. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat er op dit moment nog geen geschikte oplossing is gevonden: ,,Tijdelijke woonunits zijn financieel niet haalbaar en het gebruik van leegstaande gebouwen is zeker geen oplossing voor de korte termijn.’’ De woordvoerder laat verder weten dat ’het Leger des Heils, als verhuurder van woonruimten aan statushouders, de omwonenden heeft geïnformeerd’ over de recent vergeven woningen’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.