Feestwinkel trekt in Ascensio-hoofdkwartier

Henk Runhaar
Hilversum

Dubieus zorgbedrijf Ascensio Zorg in Hilversum lijkt te zwichten voor de harde aanpak van de gemeente Hilversum. Het hoofdkwartier aan de Emmastraat is inmiddels ontruimd, het huurcontract opgezegd. Eigenaren Caroline en Wendy Hilhorst trekken erin met een feestwinkel en een consultancybedrijf. De andere helft van het voormalige Ascensio-onderkomen aan de Emmastraat is te koop of te huur.

Ook bij de grote vestiging aan het Achterom, waar al jaren de meeste overlast was van de nauwelijks begeleide Ascensio-cliënten, maakt het zorgbedrijf serieuze terugtrekkende bewegingen. Volgens een ambtenaar van de gemeente Hilversum wonen er hooguit nog ’enkele’ ex-cliënten van het zorgbedrijf. De situatie van de Ascensio-vestigingen aan het Wandelpad, de Morsestraat en de Alexanderlaan is nog vaag.

Ascensio werd eind vorig jaar gesloten, vanwege door de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangetoonde beroerde prestaties. Eerst probeerde eigenaar Jerrel Gilliot zijn cliënten, met hun persoonsgebonden budget (pgb) dé bron van inkomsten, onder te brengen bij een andere bv. Daar stak de inspectie een stokje voor. Afgedwongen werd dat ook Gilliots andere bv op hetzelfde adres aan de Emmastraat in Hilversum stopte met het verlenen van zorg.

Begin dit jaar werd duidelijk dat Gilliot probeerde in Hilversum het hoofd boven water te houden door als kamerverhuurder te gaan opereren. Daartegen kwam Hilversum in het geweer. Met de Woningwet in de hand werd de Ascensio-directie gesommeerd het Achterom voor half maart te ontruimen, anders zou een dwangsom worden opgelegd. Volgens Hilversum is wonen zonder zorg hier onverantwoord.

Achter de schermen is de gemeente inmiddels druk doende de ex-cliënten van Ascensio elders onder te bregen. Het gaat om jonge volwassenen met een ontwikkelingsachterstand, al dan niet gecombineerd met een lichte verstandelijke beperking. Daarbij zijn gerenomeerde Gooise zorginstellingen ingeschakeld, vertelt een moeder van een voormalige Achterom-bewoner. Haar zoon is tijdelijk ondergebracht in het vroegere politiebureau aan de Kapelstraat. ,,Hij krijgt als het goed is een appartement in een villa van het Leger des Heils aan de Nimrodlaan. Nu al merken we: hij krijgt voor het eerst in lange tijd zorg zoals het hoort.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.