Bekerstunt Spakenburg tegen Fortuna Sittard

Olivier Pilon juicht nadat hij Spakenburg op 1-0 heeft gebracht.

Olivier Pilon juicht nadat hij Spakenburg op 1-0 heeft gebracht.© Foto Studio Kastermans

Bert-Jan van Oel
Bunschoten

In 24 uur tijd struikelden twee clubs uit de Jupiler League in voetbaldorp Spakenburg. Nadat IJsselmeervogels dinsdag afrekende met Achilles’29, bereikte ook tweededivisionist Spakenburg de tweede ronde van de KNVB-beker. Fortuna Sittard werd met 2-1 verslagen.

Een droevige week voor de Limburgers, die verrassend genoeg zo’n zeventig supporters hadden meegenomen. Recent raakte Fortuna Sittard drie punten kwijt door toedoen van de KNVB, die in de gaten kreeg dat de club zijn financiële huishouding bepaald niet op orde had. En dat tekent de situatie in Sittard, waar continu te weinig geld is en men betaald voetbal bedrijft tegen de klippen op. Wat dat betreft had Fortuna de premie voor het bereiken van de volgende ronde beter kunnen gebruiken dan Spakenburg.

Maar de ’blauwen’ hadden geen medelijden met de opponent, die het overigens in de Jupiler League redelijk doet. Spakenburg controleerde de zaken in de eerste helft, met name door de niet aflatende ijver van Tom Oostinjen, die op het middenveld niet alleen veel ballen onderschepte, maar zich ook aanvallend inschakelde.

Niet toevallig kwam de 1-0 voort uit een actie van Oostinjen. Zijn harde afstandsschot werd gelost door Fortuna-keeper Leon ter Wielen en Olivier Pilon schoot de rebound binnen. Oostinjen knalde later nog na een interceptie vanaf veertig meter op doel. Ter Wielen stond wat ver voor zijn hok, zag de bal over zich heen vliegen en net naast gaan.

Danny van den Meiracker had daarvoor Ismo Vorstermans al met een steekballetje vrijgezet voor Ter Wielen, maar in de afwerking bleek de centrale verdediger niet echt kundig. Spakenburg had zelf weinig te vrezen. Behalve als eens een hoge bal in de doelmond plofte. Doelman Theo Timmermans zat er wat beverig een paar keer flink naast, zonder ernstige gevolgen. De beste kans voor de Limburgers was voor de opgekomen linksachter Stefan Askovski, die na 37 minuten meeging naar voren. In kansrijke positie kromde hij de bal voorlangs.

In de tweede helft scoorde Danny van den Meiracker met het hoofd de 2-0, na een acrobatische hakbal-voorzet van Tim Sanders. Fortuna maakte binnen een minuut de aansluitingstreffer, maar moeilijk kregen de ’blauwen’ het niet echt. Dat vond ook de beste man van het veld, Tom Oostinjen: „Wij hebben gedomineerd, de beste kansen gekregen en nauwelijks iets weggeven. Het systeem dat we willen spelen kost wat tijd om onder de knie te krijgen. Maar vanavond kon je zien dat we vooruitgang boeken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal