Tergooi betaalt schadevergoeding
De verzekeringsmaatschappij van ziekenhuis Tergooi in Hilversum betaalt een voormalig patiënt een schadevergoeding van 5000 euro. De vrouw raakte na een kaakchirurgische ingreep in januari van dit jaar werkeloos en diep in de schulden. Beide partijen zijn dit donderdag bij de voorzieningenrechter in Lelystad overeengekomen. Aanvankelijk was 12.000 euro geclaimd.
De Hilversumse meldde zich op 7 januari bij de balie van het Tergooi.
Ze had last van haar verstandskiezen en dacht die dag een gesprek met de kaakchirurg te kunnen hebben om te kijken wat er aan gedaan zou kunnen worden.
Eenmaal op de stoel bij de chirurg, besloot deze de kies te trekken. Een paar dagen later begonnen de wond en de wang te ontsteken en ontstonden er complicaties.
De vrouw had zoveel pijn en last, dat zij haar werk als zzp-er in de gezondheidszorg moest opgeven. De vrouw belandde in de bijstand en raakte in de schulden.
Inschattingsfout
Volgens de vrouw heeft de kaakchirurg een inschattingsfout gemaakt. Zij lijdt aan een erfelijke aandoening van de bloedstolling wat inhoudt dat er bij operaties vaak speciale medicatie nodig is om ontstekingen en complicaties te voorkomen.
De kaakchirurg heeft daar volgens haar geen rekening mee gehouden. Tijdens het gesprek had zij hem nog voorgesteld eerst langs de apotheek van het ziekenhuis te gaan om de medicatie op te halen. Daar was hij niet op ingegaan en had de kies zonder dat goed met haar te bespreken, getrokken.
De kaakchirurg zei donderdag dat hij wel degelijk rekening had gehouden met haar aandoening.Hij had de wond zeer zorgvuldig behandeld en dichtgenaaid. Dat hij niet de door haar genoemde medicatie had gebruikt, kwam omdat hij het idee had dat mevrouw erge pijn had.
Verlossen
Hij zag het als zijn taak om haar zo snel mogelijk van de pijn te verlossen. Daarnaast wist hij uit ervaring dat, ondanks het innemen van de speciale medicatie, er na de operatie er alsnog complicaties kunnen optreden bij patiënten met deze erfelijke aandoening.
De verzekeringsmaatschappij liet in het vonnis opnemen dat het hier gaat om een overeenkomst uit coulance, zonder erkenning van de aansprakelijkheid.