Vrijwillige brandweer boos

Hans van Keken
Soest, Baarn

Brandweervrijwilligers in Soest hebben het gevoel dat de centrale te snel en te vaak overschakelt op professionele korpsen uit de regio. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) stelt dat ’het protocol wordt gevolgd’.

De brand aan het Choristenpad (zie boven) was voor de vrijwilligers opnieuw een voorbeeld van hoe het niet moet. Nadat steunpunt Dalweg - bij het raadhuis is een hulppost - werd opgeroepen, riep de centrale de hulp van Amersfoort in. Daar zitten fulltime brandweermensen. Tot verontwaardiging van de vrijwillige brandweer aan de Lange Brinkweg, waar al sinds jaar en dag de Soester kazerne is. Dat meldt fotograaf Caspar Huurdeman. Volgens hem is er flinke ergernis bij vrijwilligers, die het gevoel hebben nu voor niets naar de kazerne te rijden.

Het was niet voor het eerst. Twee weken geleden werd de post Lange Brinkweg evenmin opgeroepen bij een nachtelijk brand aan de Koningsweg. Toen werd na de tankautospuit van de Dalweg het korps uit het verder gelegen Den Dolder opgeroepen. De hoogwerker en tankautospuit van de Lange Brinkweg konden binnen blijven.

Het kan volgens de vrijwilligers niet de bedoeling zijn dat investeringen twee jaar terug voor een extra steunpunt in Soest aan de Dalweg - centraler en niet over het spoor - leiden tot minder inzet van de Lange Brinkweg.

Bij de VRU stelt woordvoerder Arthur van Colmjon dat in beide situaties conform het protocol is gehandeld. ,,Dit is zoals het algemeen bestuur het heeft vastgesteld.” Hij zegt aan de andere kant te begrijpen dat als burgers het krom vinden dat niet gekozen wordt voor de snelste aanpak en route, er aanleiding is de kwestie toch goed uit te zoeken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.