'De kinderen gaan vies naar huis'
Stoer is een zogenoemde ’natuur-BSO’; een nieuwe buitenschoolse opvang waarbij het thema natuur centraal staat. Logisch, gezien de locatie op het terrein van revalidatiecentrum De Trappenberg aan de Crailoseweg in Huizen, midden in het bos, en op steenworp afstand van de hei.
Michelle van Leeuwen (locatiemanager van Stoer), Daniëlle de Leeuw (locatiemanager van het naastgelegen kinderdagverblijf De Wipneus) en Loraine Schmidt (pedagogisch medewerker Stoer) kunnen niet wachten om met de nieuwe groep kinderen van start te gaan. Het inrichten van de nieuwe locatie is nog in volle gang. Maar dat natuur in deze omgeving een hoofdrol speelt is al duidelijk. De kapstokjes in het halletje zijn bijvoorbeeld, heel inventief, gemaakt van takken uit het bos. De leeshoek wordt ’natuurbieb’ genoemd. Er komt een ’insectenhotel’. En het allerbelangrijkst: de kinderen zijn -ook als het miezert- vooral buiten.
Dat ’buiten’ is het bos rond de Trappenberg. Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet te ver van de locatie gaan dwalen in het bos, wordt een markering uitgezet, met labels in de bomen. ,,We kienen precies uit hoe ver ze het bos in mogen. Ze moeten altijd nog de centrale plek kunnen zien. Daar zetten we een vlag neer, een duidelijk herkenningspunt’’, legt Michelle van Leeuwen uit. Het idee is dat de kinderen binnen die beperking op avontuur gaan. In bomen klimmen hoort daar natuurlijk bij. ,,We letten wel op in welke boom ze mogen klimmen. Dat geven we vooraf aan. Ook hoe hoog ze mogen gaan. Het moet wel veilig zijn’’, zegt Daniëlle de Leeuw. Ook activiteiten als vuurtje stoken en hutten bouwen horen in het programma. ,,Eén ding is zeker: de kinderen gaan vies naar huis’’, verzekert Loraine Schmidt. ,,Dat weten de ouders vooraf. Als je dat vervelend vindt, kun je beter op zoek gaan naar een andere BSO.’’
Stoer richt zich op de opvang van kinderen van vier tot 13 jaar van drie scholen in Huizen: de Maria Montessorischool, de Van der Brugghenschool en de Flevoschool. Dat heeft met de ligging te maken. ,,We halen de kinderen op met een ’stint’, een elektrische bolderwagen met plek voor tien kinderen. Door ons tot deze drie scholen te beperken kunnen we ze net allemaal op tijd ophalen. Er is wel belangstelling van ouders van scholen die verder weg liggen, maar voor hen kunnen we het vervoer niet regelen’’, zegt Van Leeuwen.
,,Het idee om met een nieuwe BSO te starten is ontstaan naar aanleiding van vragen van ouders van kinderen van kinderdagverblijf De Wipneus. Zij willen graag in deze omgeving blijven. Omdat er drie jaar geleden een dip was in het aantal aanmeldingen van baby’s, hebben we nu wat meer ruimte bij de peuters. We voegen twee groepen samen en zo is er ruimte ontstaan voor Stoer’’, zegt De Leeuw. ,,Van een dip is inmiddels geen sprake meer. Er zijn weer veel nieuwe baby’s.’’
Ze sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer uitbreidingsplannen zijn. ,,Er borrelt van alles. Maar eerst gaan we rustig met tien kinderen van start. Dat bouwen we uit naar twintig. Wat er daarna gebeurt, weten we niet. Al drie jaar is bekend dat revalidatiecentrum De Trappenberg hier weggaat. Maar nog altijd zijn de details onduidelijk. Wie weet wat dat voor mogelijkheden biedt.’’
De concurrent, Stichting Kinderopvang Huizen (SKH) vindt het alleen maar goed dat er meer spelers in de markt komen. En een ’natuur-BSO’ heeft de SKH niet in het pakket. ,,Groen en natuur is bij ons overigens ook belangrijk. We hebben wel een aparte sport-BSO’’, zegt een woordvoerster van de SKH.
De open dag bij natuur-BSO Stoer is woensdag13 augustus van 10 tot 12 uur. Op het programma: stormbaan, dromenvanger maken, vuur maken en boogschieten. Doelgroep: gezinnen met kinderen vanaf 3,5 jaar. Stoer valt onder Kinderopvang Montris, met vestigingen voor kinderopvang in Laren, Bussum en Almere. De tarieven zijn vergelijkbaar met die van andere BSO’s.