Noodkreet Historische Kring Loosdrecht

Ronald Frisart
Loosdrecht

De Historische Kring Loosdrecht (HKL) doet een dringend beroep op de gemeenteraad alsnog akkoord te gaan met het reddingsplan voor deze kring waarmee burgemeester en wethouders al hebben ingestemd.

Eerder deze maand dwong de raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken wethouder Theo Reijn het reddingsplan terug te nemen. Grootste bezwaren: het kost de gemeente veel geld en het zorgt voor gedeeltelijke leegstand (en dus minder huurinkomsten) van gemeentelijk gebouw het Drieluik. Reijn komt volgende week bij de commissie terug met precies hetzelfde plan, maar nu voorzien van een brandbrief van de historische kring.

De HKL is ten dode opgeschreven doordat de gemeente voor de ruimte in het Drieluik een ’markconforme’ huur gaat vragen die de kring niet kan opbrengen. Na overleg met Reijn heeft de HKL een beroep gedaan op de 1/3-regeling om gebouw De Magneet te kopen. 1/3 (zo’n 51.000 euro) van de koopprijs zal de HKL zelf neertellen, 1/3 van de prijs schenkt de gemeente in de vorm van subsidie en het resterende 1/3 deel schiet de gemeente voor als renteloze lening.

In de brief maakt de HKL duidelijk dat de 1/3-regeling verre de voorkeur verdient, omdat de kring dan zeker is van een gezonde toekomst én omdat andere opties veel slechter (kunnen) uitpakken. ,,Wij willen geen lapmiddelen voor een paar jaar, waarbij de financiën als een zwaard van Damocles boven ons hoofd blijven hangen’’, aldus de brief.

De HKL wil vaart maken, want de kans om een gebouw als De Magneet te kopen zal zich niet vaak voordoen. De kring wijst erop dat zich bij de eigenaar van De Magneet al andere kopers in spe hebben gemeld. Die eigenaar is de kerkenraad van de gereformeerde kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Kerkenraadpreses Pim Liekamm bevestigt dat zich andere gegadigden hebben gemeld. ,,We hebben nog wel even geduld, maar niet tot 2018. Zou de HKL afhaken, dan ben ik ervan overtuigd dat we het gebouw binnen een maand verkocht hebben.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.