Klimmen met ijsbijlen in Bussum

Redacteur De Gooi- en Eemlander
bussummuiden

(update) Klimhal Rock Steady stond zondag helemaal in het teken van het klimmen met ijsbijlen. Daarvoor waren verschillende klimtoppers naar Bussum gekomen, onder wie Marianne van der Steen.

De Muidense behoort tot de wereldtop bij de vrouwen. De aanstaande professional is de Europese nummer twee en eindigde als tiende in het eindklassement van de Worldcup.

Het ijsklimmen heeft ze in IJsland ontdekt, waar ze drie jaar woonde. ,,Voor deze sport moet je interesse hebben in het avontuur dat erbij hoort. De kou. Het doorzetten. In omstandigheden waarin je als mens eigenlijk niet hoort te zijn.’’ Er werden verschillende speed ijsklimwedstrijden gehouden. Uiteraard niet tegen een ijswand, het ging hier om het zogeheten drytoolen.

Lees maandag meer hierover in De Gooi- en Eemlander.

Wedstrijdverslag door Marianne van der Steen:

De speedfinale ging tussen Freek Strebe en Dennis van Hoek waarin Dennis met 21 seconden naar de top van de 17 meter hoge wand klom. (Freek deed er ruim 40 seconden over). Daarna was het tijd voor de finales van het 'moeilijkheidsklimmen' (difficulty). Er waren 6 klimmers geplaatst bij de dames en heren. Bij de dames had Rachel Nilwik maar weinig weerstand van de andere vrouwen en klom tot halverwege in de finale. (Rachel werd afgelopen week ook tweede bij het NK Sportklimmen in Tilburg).

Bij de heren waren er verschillende sterke klimmers. Dennis van Hoek, Bas van der Smeede, Vincent van Beek, berggids Jelle Staleman, oud Nederlands teamlid Fedor Broekhoven en de Belg Jurgen Lis streden tegen elkaar. Fedor wist verbazingwekkend ver te komen en liet al snel Vincent, Jelle en Bas achter zich. Als een na laatste klom Jurgen Lis, hij maakte een fout in het midden van de route en viel er opeens uit. Dennis was de laatste klimmer. Hij had griep, koorts en voelde zich beroerd. Hij had er weinig verwachtingen van, helemaal omdat hij al zijn energie al had ingezet bij de finale van het speedklimmen. Toch wist hij zijn ervaring te gebruiken en klom voorbij het punt waar Jurgen viel. Hij had gewonnen, alleen wist hij dat zelf nog niet. Hij klom door tot bijna voor het einde en viel er uit, maar werd toch ruim eerste.

,,Kortom een geslaagde wedstrijd met veel enthousiast publiek en deelnemers. Volgend jaar organiseren we de wedstrijd weer, maar pakken we het groter aan. We gaan proberen een internationaal evenement neer te zetten ter ere van het 20 jarige bestaan van klimhal Rock Steady'', aldus Marianne van der Steen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.